Hoppa till huvudinnehållet

Fem svenska spelare i EM för Kallbäck: ”Hon förtjänar en plats”

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Michael Kallbäck har i nuläget åtta spelare med i EM i sommar, men flera danska inslag i den listan kan tillkomma.
Michael Kallbäck har i nuläget åtta spelare med i EM i sommar, men flera danska inslag i den listan kan tillkomma. Foto: Tomas Nilsson

Under tisdagskvällen tog förbundskapten Peter Gerhardsson ut truppen till sommarens EM i England.

Med i den finns fem spelare som står under kontrakt med den värmländske agenten Michael Kallbäck, som dessutom har flera spelare med i andra landslag.

– Sverige ska vara ett topplag, säger han.

I OS 2021 hade Michael Kallbäck fyra spelare med i den svenska truppen, som föll mot Kanada på straffar i finalen. Sofia Jakobsson, Filippa Angeldal, Hanna Glas och Emma Kullberg var med då. Till sommarens EM har den skaran fyllts på med Nathalie Björn, som förvisso var med i OS men som skrev på för Neverland Management, som Kallbäck grundade 2014, tidigare i veckan.

Utöver det har Karina Saevik, Anja Sönstevold och Vilde Böe Risa tagits ut i det norska laget.

– Sen räknar jag med ett par-tre stycken i Danmark också. De tar ut truppen mellan den 12–15 juni, säger Michael Kallbäck, som alltså kan se fram emot att se tio-elva av sina spelare i sommarens slutspel.

– Det är positivt. Det är den första stora turneringen sedan pandemin och mycket av ligaspelet har varit reducerat eller inställt. Det är svårt att sia om resultatet, men det är klart att man tror och hoppas att Sverige ska vara ett topplag. De har alla förutsättningar för det. Det har Norge och Danmark också, som ska satsa på topp fem.

Men det hade kunnat vara fler av hans lirare med i den svenska truppen. Julia Zigiotti till exempel, som spelar för Brighton and Hove Albion i den engelska ligan.

– Hon föll på målsnöret gissar jag och lär vara reserv. Det tog lite tid för henne att slå sig in i laget, men hon gjorde ett par mål sen. Jag vet att Peter Gerhardsson gillar henne också, så hon kommer nog att studsa tillbaka in i landslaget.

Ett annat namn som skulle ha kunnat vara med på förbundskaptenens lista är Freja Olofsson, som spelar i USA för Racing Louisville.

– Jag såg henne som ett wildcard, hon är på gränsen. De har kollat mycket på henne och hon har gjort det jättebra. Förra säsongen var hon en av hela ligans bästa innermittfältare. Hon har inte vart i landslaget tidigare, så det hade varit en större skräll, men inte oförtjänt.

”Given startspelare”

I OS 2021 gjorde Filippa Angeldal stor succé och startade samtliga matcher. Den här säsongen har hon haft mer sparsamt med speltid, men Michael Kallbäck är inte förvånad över att hon togs ut.

– Man ska aldrig räkna med någonting, men hon har varit lysande i landslaget sedan OS och har gjort ett hattrick (mot Georgien i våras). Det hade varit konstigt om hon inte kom med, även om man inte ska ta något för givet. Men hon förtjänar en plats och är i mina ögon en given startspelare.

Filippa Angeldal fick sitt stora genombrott i och är en av Michael Kallbäcks spelare i EM-truppen, precis som Hanna Glas.
Filippa Angeldal fick sitt stora genombrott i och är en av Michael Kallbäcks spelare i EM-truppen, precis som Hanna Glas. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men hur går det i EM nu då? Kommer Sverige att vara lika dominanta som i OS, eller blir det en krångligare väg fram? Kallbäck själv tror på det sistnämnda och att Sveriges öde kommer att avgöras redan i premiären.

– De ska ta minst sex poäng i gruppen, men den första matchen mot Nederländerna blir avgörande. Vinner man den vinner man hela gruppen och jag tror att om Sverige tar sig vidare så tar de sig hela vägen.

Vem får det stora genombrottet i EM?

– Den är svår. Om Olivia Holdt blir uttagen i det danska laget blir det hon. Hon är på en helt annan nivå i den danska ligan och har visat det under flera år. Hon är född 2001, gjorde det bra för Danmark i Algarve cup och skulle ha startat matchen mot Sverige i vintras innan den blev inställd. De är på ett läger nu med flera som är på gränsen att komma med och kommer hon det får hon ett genombrott.

Sverige möter Nederländerna den 9 juli.

Här är hela truppen till sommarens mästerskap

Artikeltaggar

FotbollMichael Kallbäck

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.