Anrika gästgiverier och unik kulturhistoria, men också en nyöppnad vinlodge och spännande kaféer. Det finns flera skäl att göra en helgresa i Bergslagen.
Grythyttan i Hällefors kommun är en perfekt utgångspunkt för den som vill upptäcka det kulinariska Bergslagen. Här är sju tips längs vägen:
Grythyttan
De vita dukarna är välstrukna och Wallenbergaren oklanderlig. Grythyttans Gästgivaregård grundades 1641 på order av drottning Kristina, och håller stilen än i dag. Som granne har man Guldkringlan, ett anrikt och nyrenoverat konditori och intill det ett litet antikvariat med ett stort sortiment kokböcker. På andra sidan torget finns glass- och godisbutiken Neerings som lockar med punschglass, lakritskolor och salviakarameller.
Missa inte heller Grythyttans kyrka från 1632. Det är en typisk Bergslagenkyrka med rödmålat, spånklätt timmer och tak täckt av svart Grythytteskiffer, det svarta guld som först satte Grythyttan på kartan.
Sävenfors
I Sävenfors, norr om Hällefors vid gränsen mellan Närke och Värmland, har paret Ingunn och Per Fritzell tagit över en gammal industribyggnad från 1870 och förvandlat den till en modern lodge. Här finns såväl en ”camp” med nyrenoverade stugor i skogsbrynet som hotellrum och ombonad restaurang i huvudbyggnaden.
– Här finns alla möjligheter till vandring, jakt, cykling och fiske. Men det viktigaste är att gästerna får slappna av och bara vara. Dessutom har vi två nybyggda bastur och en utomhusjacuzzi, och möjlighet att laga mat över öppen eld, säger Per Fritzell.
Per tillverkar sedan flera år hjortronvin och andra viner av skogens bär under namnet Grythyttan Vin.
– I restaurangen designar vi middagen efter vinerna, i stället för tvärtom, säger han.
Bredsjö mjölkfår
Kombinera ett gårdsmejeri med ostkafé och bondgårdsbistro och du har ett av Bergslagens populäraste besöksmål. Familjen bakom det har drivit ekologiskt jordbruk med mjölkfår sedan 1987 och främst gjort sig kända för blåmögelosten Bredsjö Blå. Med åren har verksamheten byggts ut och numera finns även en gårdsbutik för den som vill köpa med sig gårdens godsaker hem.
Hjulsjö 103
I byn Hjulsjö öster om Hällefors driver paret Märta och Magnus Westling hantverksbageriet Hjulsjö 103 med tillhörande kafé, kafferosteri och fredagspizzeria.
Bröden bakas med långa jästider och av ekologiska kulturspannmål från små kvarnar. Paret vurmar för det lokalodlade kulturarvet. Det märks bland annat på chokladbiskvin, som har botten av gråärt i stället för mandel, och tryffel av svenskproducerad choklad. Här kan man också smaka en bredd av brödsorter.
– Vi serverar en brödkorg med några olika sorters bröd av mjöl från specifika odlare så att gästerna får möjlighet att känna skillnaden, säger Märta Westling.
Paret har börjat göra cider, så snart finns möjlighet att provsmaka duons knastertorra, ofiltrerade variant av svenska traditionella äppelsorter.
Siggebohyttans bergsmansgård
Ett annat unikt minnesmärke från Bergslagens guldålder är Siggebohyttan, en välbevarad bergsmansgård som började byggas 1790. Här får besökarna uppleva ett förmöget hem, med bland annat en rikligt dekorerad festsal och Sveriges längsta loftgång.
Vid Siggebohyttan startar också en kort vandringsled till det gamla gruvområdet. Den kantas av historiska lämningar och informationsskyltar som berättar om brytningen. Siggebohyttan öppnar för säsongen den 10 juni.
I Öskevik, ett par minuter därifrån, ligger Tre sjöars kök & mejeri. Här säljer Maria Evaldsson flerfärgade ägg från egna höns samt bland annat mozzarella och eldost.
Nora
I Nora finns mycket att se och uppleva. Promenera runt i den välbevarade trästaden och ät dagsfärsk glass från Noraglass. Missa inte heller Kvarteret Bryggeriet, ett varsamt restaurerat industriområde som har förvandlats till ett kreativt kvarter med bland annat hantverksateljéer, ölbryggeri, chokladbutik och välrenommerade Bryggerikrogen.
Pershyttan
Runt om i Bergslagen finns otaliga spår från traktens storhetstid, i form av hyttor, gruvor och bergsmansgårdar. Strax söder om Nora ligger Pershyttan, en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar, som är ett område präglat av gruvdrift och järnframställning, med bebyggelse nära vattendrag.
I Pershyttan finns såväl hytta som gruva, vattenhjul och en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor. Området är ett kulturreservat som kan upplevas året om, bland annat via en sex kilometer lång natur- och kulturstig som berättar byns historia. Sommartid erbjuds guidade vandringar och visning av Lockgruvans bergrum, 40 meter under marken. Från början av juli kan besökarna åka ångtåg på veteranjärnvägen från Nora till Pershyttan.
Annika Goldhammer / TT
Fakta
Bo i Bergslagen
Sävenfors Lodge
Nyöppnad lodge i skogen norr om Hällefors. Välj mellan egen stuga eller rum i den nyrenoverade industribyggnaden intill forsen.
Hotellet Dalkarlsberg
Charmigt, nyrenoverat minihotell i ett rött trähus från 1871 i byn Dalkarlsberg, 15 minuter från Nora. Hela övervåningen hyrs ut som en svit med sovrum, badrum och två umgängesrum inredda med antikviteter.
1950-talslägenheter, Gyttorp
I Gyttorp utanför Nora hyr byalaget ut två tidstypiska 1950-talslägenheter på två rum och kök. Prisvärt och garanterat minnesvärt.
Hjulsjö 103
I höst börjar familjen bakom hantverksbageriet Hjulsjö 103 erbjuda boende i ett timmerhus intill älven. I konceptet ingår middag och bagarfrukost.