Susanne Sjöstedt: SD leder Kristersson

Ledare
PUBLICERAD:
En misstroendeomröstning om justitieminister Morgan Johansson initierades av Sverigedemokraterna i slutet av förra veckan. Så där helt strategiskt efter att årets största opinionsmätning visat att SD inte vunnit minsta lilla mark i opinionen trots att de lagt allt krut på att piska upp stämningen om kriminalitet och brott.

Så Åkesson reagerade på volley och försökte skapa regeringskris – och det dröjde ingen lång stund innan M, KD och L visade sig villiga att ansluta sig till spektaklet.

Jimmie ropade ”Hoppa! – och Ulf, Ebba och Johan svarade ”Hur högt?”

Statsminister Magdalena Andersson agerade på det enda rimliga sättet när hon förklarade att regeringen är hennes lag och det är hon som tar ut laguppställningen. Vill de byta ut enskilda statsråd får de byta ut henne först.

Men de vill de ju inte, utan mest skapa kaos i Magdalena Anderssons hus och sedan lägga skulden för det kaoset på henne.

Vad högern däremot inte gjorde inför misstroendeomröstningen var att anstränga sig det minsta lilla att försöka säkra en majoritet. De verkar i stället hoppats på att bara hotet skulle få statsministern att själv peta Johansson. Ja, i helgens partiledardebatt på tv erbjöd Ebba Busch (KD) statsministern en deal om hon gjorde sig av med Johansson innan tisdagens omröstning: ”Inga fler misstroendeomröstningar före valet”.

Efter det misslyckade kuppförsöket från höger, förklarade KD-ledaren sen att hon känt sig tvingad att ställa sig bakom misstroendet mot Johansson eftersom ”vi hade förlorat betydligt mer om vi upplevts rädda kvar Morgan Johansson”.

Busch räknar med att KD-väljarna och de väljare hon hoppas kunna locka från SD, är så politiskt naiva att de inte fattar när de utnyttjas i ett politiskt spel. Det känns verkligen hopplöst trumpskt.

Inget av detta är hur misstroendefunktionen är tänkt att användas och det avslöjar ju precis vad det är fråga om: bara ännu ett försök till maktspel. Att ställa till regeringskris tre månader före ett riksdagsval – under ett pågående krig i Europa och med en svensk Natoansökan liggande för behandling – och sen lägga skulden på S.

Just den svenska Natoansökan är ju extra pikant ingrediens. SD, som bara för några veckor sedan slängde ut en ledande partiföreträdare som haft tunga försvarspolitiska uppdrag efter att han uppfattades stödja den ryska invasionen av Ukraina, väljer att just nu agerar nu på ett sätt som får Sverige att framstå som politiskt instabilt inför Natos övriga medlemsländer…

Att M, KD och L ställer upp på det är uppseendeväckande.

Nu blev det som förväntat ett misslyckat försök att avsätta Morgan Johansson – och regeringen jobbar vidare. Det är bara ett par veckor kvar av riksdagsarbete innan man packar ihop för sommarlov och valrörelse och vanligt folk att några månader till på sig att fundera över om det är en SD-styrd regering de vill ha i höst.

Susanne Sjöstedt