Hoppa till huvudinnehållet

Berg fick en av fyra platser i juniorlandslaget: ”Ett helt annat stöd”

Publicerad:
Ludvig Berg i samband med ungdoms-OS i finska Vuokatti i mars. Karlskogasonen tog då brons i sprint – karriärens hittills största framgång. Foto: PRIVAT

Ludvig Berg kommer att vara en av fyra herrar i Team Svenska Spel Juniorlandslaget kommande säsong.

– Jag känner mig inte riktigt som ett proffs ännu, men lite mini-proffs kanske, säger Karlskogasonen med ett skratt.

Ludvig Berg tillhörde den svenska junioreliten och tävlade internationellt redan förra säsongen, men stod då utanför satsningen Team Svenska Spel Juniorlandslaget.

– Det började väl bli mer av ett mål förra säsongen, när jag blev äldre junior (18–20 år). Det har varit ett mål och jag kände att jag nog skulle ha en bra chans ju längre säsongen gick.

Kanske blev sprintbronset i europeiska ungdoms-OS i Vuokatti, som avgjordes i mars, kronan på verket.

Berg, som inledde sin karriär i Granbergsdals IF, blev nämligen en av fyra herrar och totalt åtta åkare i Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2022–2023.

Det känns som att du har tagit dig en bit från spåren i Granbergsdal nu...

– Det börjar bli en bit nu, ja... Det är kul att det går fast man kanske inte har haft de bästa förutsättningarna.

– Det var ju jäkligt roligt liksom, att få veta att man höll måttet. Det är ju alltid speciellt att bli uttagen i landslaget. Det här var första gången jag blev uttagen till en träningsgrupp, som är med i landslaget på sommaren och på läger. Det var ju extra speciellt.

”Självförtroendeboost”

Berg åkte på något enstaka träningsläger med sin klubb, Rehns BK från Bollnäs, inför den gångna säsongen. Resten av uppbyggnadsträningen genomförde sprintspecialisten på egen hand.

Nu väntar i stället fyra träningsläger med Team Svenska Spel Juniorlandslaget redan innan säsongsstarten.

– Lägren är liksom uppåt en vecka. Det blir ett helt annat stöd, mycket mer professionellt liksom. Jäkligt bra sparring med folk som är lika bra som en själv om inte bättre. Personligen känner jag väl att jag svarar bättre när jag tränar på läger. Jag tror det här kommer bli jättebra för mig.

– Det är en självförtroendeboost, att bli uttagen och få vara en del av landslaget. Det ger mycket motivation inför framtiden och sen är det jättebra för sponsorer och sådär. Det får en att synas mer.

Berg är född 2003, vilket betyder att kommande säsong är hans sista som junior.

Hur viktig är den här säsongen för framtida karriären?

– Det känns viktigt att komma med i JVM och få visa upp sig internationellt. Det är klart att seniorlandslagstränarna kollar när de funderar på seniorlagen – ”vilka var med i juniorlandslaget förra året?”.

– För mig är det viktiga att ta fler kliv i sommar, öka träningsdosen och göra resultat i vinter. Göra vad jag kan liksom för att få så bra förutsättningar som möjligt. Målet är att fortsätta vara med inne i landslagsverksamheten och ta plats inom seniorlandslagen.

”Slåss om medaljer”

Nämnda JVM i kanadensiska Whistler, som avgörs i månadsskiftet januari-mars, är det stora målet kommande säsong.

– Det är inget att sticka under stolen med. Där vill jag vara med och slåss om medaljer. Jag vill absolut prestera på Sverigecuperna och junior-SM är så klart också prio, men JVM är det enda jag tänker på när jag är ute och tränar.

Känner du dig som ett skidproffs nu?

– Inte riktigt ännu, jag går ändå i skolan fortfarande. Hade jag bara haft skidorna och varit med i landslaget... Då hade jag nog börjat känna mig som ett proffs, säger Berg med ett skratt.

De jämnåriga kompisarna i Karlskoga tog studenten under fredagen.

Berg läser dock sin gymnasieutbildning, NIU-utbildningen på Stjerneskolan i Torsby, över fyra år med anledning av sin elitsatsning.

– Personligen känner jag att det är ganska skönt att få gå ett år till. Jag kan träna på som vanligt i stället för att behöva söka mig någon annanstans. Det är perfekta träningsmöjligheter i Torsby.

Fotnot: Läs mer om satsningen Team Svenska Spel Juniorlandslaget här och här.

Artikeltaggar

LängdskidåkningLudvig Berg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.