Björn Reimers: Kommunens största ungdomsgård

Krönikor
PUBLICERAD:
Jag måste ge Degerfors IF en stor eloge för dess seriösa satsning på damfotboll.

Det har inte varit självklart genom åren. När vi var nyinflyttade i Degerfors för drygt 30 år sedan ville vår äldsta dotter, då 10 år, spela tennis. Något som hennes nyvunna kamrater snabbt tog ur henne. “I Degerfors spelar vi fotboll” var budskapet och då fanns också ett flicklag under maestro Yrjö Toivonen där en väldigt förvirrad och blyg 10-åring välkomnades. Tyvärr fanns det då ingen möjlighet att komma vidare inom föreningen. För de degerforstjejer som ville fortsätta spela fotboll upp i övre tonåren hänvisades de till Rävåsen i Karlskoga. När det var dags för lillasysters fotbollskarriär några år senare så slogs två unga flicklag ihop och bildade ett damlag som verkade några år i lägre serier drivet av några entusiastiska ledare, men någon seriös satsning från huvudföreningen saknades.

Idag, efter några fantastiska säsonger från div 4 till div 1 så finns det en uttalad idé om att ha elitfotboll i Degerfors IF, både för herrar och damer. Som av en händelse under samma tränarröst som 1989. Yrjö Toivonen, still going strong. Låt vara att det är den lokale fotbollsikonen Patrik Werner som är huvudansvarig. Det är ändå ofta Yrjös tordönsstämma som hörs över Stora Valla vid träning och match och som inger respekt, i alla dess olika meningar.

Matchinramningen för damerna är på samma sätt som herrarnas. Med inmarsch, maskotar, speaker och allt. En något tunnare, men ändå hängiven hejarklack, finns också på plats. Det som kan och måste utvecklas ytterligare är publiktillströmningen. Kom ner och kika på tjejerna du också. Det är precis samma entusiasm, inställning och jävlaranamma. Dessutom tar ju tjejerna poäng på de flesta av sina matcher till skillnad från våra herrar.

Tack vare att vi har elitfotboll på Stora Valla kan vi också bedriva ett gymnasium med nationellt intag. En viktig del av det nya Degerforsgymnasiet enligt rektor Claes Vitez, särskilt nu när separationen från Karlskoga är ett faktum. Något som också är tänkt att ytterligare utvecklas. En bra möjlighet för nyrekrytering, både för dam- och herrlag. Man vill också att i framtiden kunna skapa idrottsprofiler för andra idrotter, exempelvis innebandy och volleyboll som är två andra populära sporter i vår kommun.

Men Degerfors IF är inte bara elitfotboll. Stora Valla är kommunens största ungdomsgård. Upp emot 400 ungdomar och ett femtiotal ledare finns på plats varje vecka. Därtill finns parafotbollen för de med funktionsvariationer. Där finns ett fantastiskt och rent ut sagt magiskt engagemang bland deltagare och ledare. Degerfors IF har också ett stort engagemang i den ideella föreningen Suicide Zero som jobbar för att minska självmorden bland både unga och vuxna.

Det finns en uttalad strategi inom Degerfors IF att verka för ett socialt engagemang i kommunen. Att finnas i ett nätverk tillsammans med andra föreningar, företag, skola, kommunledning och medborgare.

Men smakar det så kostar det. Nu måste kommunen hantera en ny stor investering på Stora Valla, ytterligare en läktare. Detta utifrån att DIF hänger kvar i allsvenskan säsongen 22022. Tuffa krav, och enligt mig personligen, fullständigt orimliga krav på en liten förening ute på vischan. Det borde finns olika upplägg beroende på ort, befolkning, publikunderlag och ekonomi. Det är i alla fall min och många andras mening.