Hoppa till huvudinnehållet

Konstnär från Degerfors vinner 100 000 kronor ur kunglig fond

Publicerad:
Simon Persson är från Degerfors och studerar konst i Köpenhamn. Han är en av tre stipendiater i teckningstävlingen Den tänkande handen.
Simon Persson är från Degerfors och studerar konst i Köpenhamn. Han är en av tre stipendiater i teckningstävlingen Den tänkande handen. Foto: Simon Persson

Det kan löna sig att studera svetsfogar riktigt ingående. Simon Persson, ung tecknare från Degerfors, vet. Hans teckningar av stålkonstruktioners innersta detaljer har just gett honom hela 100 000 kronor ur en kunglig fond.

”Den tänkande handen” heter teckningstävlingen där prissumman kommer från en fond som instiftades till H.M. Konungens 70-årsdag: Elisabeth och Gustaf Douglas stipendiefond. I prisjuryn sitter bland andra prins Carl Philip.

250 unga konstnärer tävlade i årets upplaga och en av de tre som nådde ända fram är Simon Persson från Degerfors.

Han är född 1989 och studerar vid Masterprogrammet vid Den Kongelige Danske Kunstakademi, där han tog sin kandidatexamen 2020. Hans tävlingsbidrag ”Fogar” består av sju teckningar med grafit på papper.

– Fogar är en pågående studie av svetsfogar, brons minsta komponent. Genom handen ser jag fogarna på nära håll och försöker separera lager av berättelser inbäddade i ytorna, berättar han om sitt verk i ett pressmeddelande.

Stål från Bergslagen

Konsten är ett sätt att ta sig an vad han ser runt sig:

– Med teckning försöker jag förstå min omgivning. Just nu betraktar jag stål från Bergslagen. Betraktar produktion av infrastruktur. Strukturer som bär både fysisk och psykologisk kropp.

Simon Persson , "Fogar". Grafit på papper, 2022, 19 x 22 cm.
Simon Persson , "Fogar". Grafit på papper, 2022, 19 x 22 cm. Foto: Simon Persson

Så här säger juryn om Simon Perssons verk:

”Konstnären Simon Persson som tagit sig an de minsta beståndsdelarna av en bro, i det tyngsta och även i det nästan inte överblickbara. Med teckningens hjälp frammanas en tydlighet som ingen trodde var möjlig, där detaljerna bär med sig helheten på ett oväntat sätt. I betraktandet förändras motivet och med det tankeinnehållet. Bilden är olika varje gång, blir till något annat, och visar gestaltandets magi.”

Kunglig tradition

De två övriga som belönas i tävlingen är Gabriel Gabriel Garble och Kayo Mpoyi. Alla tre får 100 000 kronor vardera.

H.M. Konungen vill genom Den tänkande handen uppmuntra unga konstnärer att utforska teckningskonstens möjligheter och följer därmed en tradition som startades av Kungens farfar Gustaf VI Adolf, framhålls i ett pressmeddelande.

Prins Carl Philip sitter i juryn. Bilden är från förra årets stipendieutdelning.
Prins Carl Philip sitter i juryn. Bilden är från förra årets stipendieutdelning. Foto: Erik Simander / TT
Fakta

Den tänkande handen

En årligt återkommande teckningstävling och utställning för unga tecknare verksamma inom konst, arkitektur, tecknade serier, animation, mode, design, illustration, spelutveckling eller andra närliggande områden.

Utställningen är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) och Kungl. Hovstaterna och har till syfte att visa hur deltagarna tillämpar teckning både som teknik och genre och vad det fria skapandet inom konstarten kan innebära.

De tio finalisterna 2022 och deras verk presenteras i ett digitalt galleri på kungligaslotten.se fram till den 23 juni.

Artikeltaggar

Carl XVI GustafDegerforsFritid och livsstilKonstPrins Carl PhilipStipendierTeknik och vetenskapVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.