Hoppa till huvudinnehållet

Gustav – rekordung i elitserien: Nu drömmer han om en ännu större utmaning

Publicerad:
Gustav Öijen har de senaste säsongerna, innan den här, varit en framträdande spelare i Karlskoga Bats mycket segerrika U15-lag.
Gustav Öijen har de senaste säsongerna, innan den här, varit en framträdande spelare i Karlskoga Bats mycket segerrika U15-lag. Foto: Tomas Nilsson

När Gustav Öijen, 14 år, i lördags gjorde debut i elitserien blev han den yngste spelaren någonsin i högsta ligan i Sverige.

Inom kort hoppas han få vara med om en ännu större upplevelse.

Först elitseriedebuten: Öijen hade "förvarnats” om att göra sig sig beredd för snart kunde chansen komma, att få spela sin första match i Karlskoga Bats elitserielag på seniorsidan.

– Jag fick det definitiva beskedet i onsdags av vår coach. Första reaktionen var att jag blev lite nervös men samtidigt väldigt taggad. Det är förstås stort att få spela i Sveriges högsta serie.

Inte minst då han, egentligen, är för ung för att ens spela i Bats lag i juniorelitserien.

Intensiv helg

Klockan fem på lördagsmorgonen påbörjades den intensiva helgen med avresa mot Sundsvall.

– I första matchen i Sundsvall kom jag in mot slutet, bara.

Den avbröts redan efter sju innings, mot normalt sett nio spelomgångar i en match, då Bats ledde med överlägsna 15–0.

– I andra var jag med från början, på tredje bas.

Segersiffrorna skrevs då tll 14–5.

– Han spelade hela matchen och var jättebra, berömde spelande tränaren Brandon Krebs.

Bats toppar södra elitserien medan Sundsvall är jumbo i norra elitserien. Så på så sätt var det en lämplig motståndare att debutera mot.

Efter kamperna i Sundsvall väntade resa till Gävle, för övernattning där, innan färden fortsatte till Stockholm och söndagens två juniormatcher. Då blev det en seger och en förlust.

Landslagsläger

Det blir ingen längre vila för Karlskogalöftet som tillsammans med lagkompisarna Daniel Boox, Jakob Lindkvist och Oscar Westerlund tisdag, onsdag och torsdag den här veckan finns med i Leksand på den sista uttagningen inför det stundande junior-EM-kvalet.

– Jag har tränat mycket hårt de tre senaste åren och hoppas ta en plats i truppen. Det skulle vara en ännu större upplevelse än spel i elitserien eftersom det är de 20 bästa juniorerna i Sverige som får den här chansen, säger Öijen.

Han är aktuell för en plats i truppen både i rollen som pitcher och som catcher.

– Inte minst som pitcher har det gått riktigt bra, och pekat uppåt, tycker han själv.

Sveriges juniorlandslag ska i nästa steg, i Sundbyberg, kvala mot Polen, Schweiz, Storbritannien och Turkiet.

Intressant framtid

Det finns senare i år goda möjligheter att Karlskoga Bats tar sig till SM-slutspel med både senior- och juniorlaget.

Gustav Öijen, som efter sommaren ska börja i nian, vet redan vad han vill göra ett år senare:

– Börja på basebollgymnasiet i Leksand, säger framtidsmannen som fyller 15 år i oktober och som behövde dispens för att få spela i elitserien.

Gustav, 14 år, ska debutera i elitserien – så ung att dispens krävsFyra från Karlskoga på landslagsläger – junior-EM hägrar

Artikeltaggar

BasebollGustav ÖijenKarlskoga Bats

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.