Hoppa till huvudinnehållet

Ida Heiche tilldelades stipendium: ”Det betyder jättemycket”

Publicerad:
Mat- och dryckesansvarig på Bofors hotel Thomas Fellebro, hotelldirektör Göran Beck, Ida Heiche och Fredrik Svanberg, förstelärare på Möckelngymnasiet.
Mat- och dryckesansvarig på Bofors hotel Thomas Fellebro, hotelldirektör Göran Beck, Ida Heiche och Fredrik Svanberg, förstelärare på Möckelngymnasiet. Foto: Mattias Nilsson

Ida Heiche blev först ut att få det nyinstiftade stipendiet på 10 000 kronor av Bofors Hotel.

– En ambitiös och engagerad tjej, säger hotelldirektören Göran Beck.

– Det betyder jättemycket, svarar den nyblivna studenten Ida Heiche om det stipendium som hon fick på studentdagen.

I fredags tog Ida Heiche studenten. Tre års studier på restauranglinjen i Karlskoga har förberett henne för en karriär i branschen.

Under sin studietid har hon varit på praktik och vid dessa tillfällen visat framfötterna, rejält. Hon har dessutom arbetat extra i branschen under studietiden.

– Hon har sökt sig till bra praktikplatser där hon utvecklats inom yrket och hon har under sin utbildning hela tiden haft siktet inställt på en framtid inom branschen, säger Fredrik Svanberg, förstelärare på Möckelngymnasiets restauranglinje.

Ambitiös

En av hennes praktikplatser har varit Bofors Hotel och det är också dom som står bakom stipendiet som nu delats ut.

– Ida är jätteduktig, engagerad, ambitiös och tar saker och ting på allvar, säger Göran Beck, hotelldirektör på Bofors Hotel.

Stipendiet på 10 000 kronor är det första i sitt slag, men om allt går som planerat är det långt ifrån det sista.

– En av dom sakerna vi kom fram till är att det här inte ska vara ett engångstillfälle utan något vi ska jobba för att det ska finnas kvar, säger Beck och fortsätter:

– Det ska snarare bli en utveckling där vi på sikt kan ha två stipendier, ett för kök och ett för restaurang. Och att få fler från branschen i Karlskoga som är med.

Med stipendiet vill man visa elever som väljer studier inom kök och restaurang att det finns en framtid i branschen och att branschen uppskattar eleverna.

– Under pandemin har många flytt branschen så nu har vi en extrem situation med kompetens- och resursbrist, säger Beck.

Flyttlass

Studentfirande med mottagning och fest i fredags, packning i lördags och under söndagen gick flyttlasset till huvudstaden. Stipendiet kunde inte kommit lämpligare för Idas del.

– Det underlättar mycket nu eftersom man inte hade någon jättestor buffert efter studier, säger Ida medan hon håller på och bär flyttlådor in i sin nya bostad i Stockholm.

Redan under måndagen börjar hon på restaurangen Olli som ägs av Oliver Ingrosso. Restaurangen har inte ens öppnat än, men sin anställning har Ida vetat om sedan i slutet av mars.

– Troligtvis öppnar den i veckan, men jag ska på möte imorgon när jag får veta lite mer, säger Ida.

Imponerad

Att det blev restauranglinjen för Idas del kom sig mest av en slump, men är ett val hon inte ångrar.

– Jag har alltid tyckt att serviceyrke är kul, men när jag skulle välja så blev det mest av en slump även om jag nu i efterhand inte tycker det kunde blivit bättre. Nu fick jag en yrkesutbildning samtidigt som jag har högskoleförberedande studier med mig, säger Ida.

Under studietiden har hon valt att rikta in sig mot köket för att få en större bredd i sin utbildning.

– Jag fick tidigt extrajobb att servera på restaurang, därför valde jag inriktning kök eftersom det senare skulle ge mig större valmöjlighet när jag skulle söka jobb. Nu kunde ja söka antingen som kock eller i servering, säger Ida och berättar att jobbet på Olli kommer vara i serveringen.

Idas satsning med nytt jobb och flytt till huvudstaden glädjer hennes lärare.

– Jag är superglad att hon tog steget att flytta upp till Stockholm, det är inte många som gör det, säger Fredrik Svanberg och fortsätter:

– Jag är både imponerad och stolt över det arbete hon gjort och det driv hon har.

Motivering

”Eleven visar genom en stor utveckling upp goda kunskaper i Restaurangprogrammets yrkesämnen.

Eleven behärskar det klassiska och moderna köket med dess metoder och visar även på ett brinnande intresse för servering och matsalshantverk.

Eleven har genomfört sin lärlingspraktik på Bofors Hotel med goda resultat och visat på hög anställningsbarhet.

Eleven verkar för ett fortsatt förkovrande inom branschen med hög motivation.

Med bakgrund av goda resultat och framför allt sitt fortsatta sökande av yrkeserfarenhet tilldelas Ida detta stipendium.”

Artikeltaggar

Bofors HotellKarlskogaMöckelngymnasietSkola och utbildningStipendier

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.