Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen kovänder i busskortsfrågan

Publicerad:
Folkhälsonämndens ordförande Martin Hårsmar hoppas på en vändning – men frågan ägs av Länstrafiken. Foto: Region Örebro län: Alexander von Sydow

Efter ett förslag från ungdomsfullmäktige har Karlskoga kommun gjort en kovändning i frågan om busskort till skolelever. Beslutet att tidigare införa en gräns på sex kilometer har rört upp många, och nu kan det rivas.

– När vi tittade på vad som hände så började ungdomsfullmäktige driva frågan. De valde att göra en jättestor undersökning som visade att just busskort är en väldigt stor fråga för ungdomarna i kommunen. Det slutade med att de bjöd in ett antal politiker från olika partier - jag, Daniel Ekelund (MP), Matz Ericson (S) och Lars Hultkrantz (L), säger Martin Hårsmar (M), ordförande i folkhälsonämnden, och fortsätter:

– Väl där visade det sig att de själva hade räknat på olika möjligheter och då framkom det att det viktigaste för ungdomar idag är att kunna åka runt även utanför skoltid, för att kunna ta sig till träningar och liknande, och därför hade de tagit fram ett eget förslag. Det de föreslog var att alla ungdomar skall få ett busskort som enbart gäller Karlskoga, dygnet runt, och då även helger.

”Började räkna lite”

Förslaget i sig är ingen revolution men det fick ändå Hårsmar att sätta sig ner och begrunda matematiken bakom beslutet. Något som ledde till en ändrad inställning.

– När jag började räkna lite på det här så visade det sig att den kostnad vi har nu inte är mycket lägre än vad det skulle landa på att kunna erbjuda alla i Karlskoga ett kort. Det skulle handla om några hundra tusen, till skillnad från de flera miljoner det räknats på tidigare. Jag frågade då vår moderata grupp vad de tyckte och de sade ja, och jag har nu med mig hela alliansgruppen i detta.

I handlingarna till nämnden förklaras den matematik som Hårsmar redogör för:

Ungdomsfullmäktige har sett över alternativ som utifrån ungdomars perspektiv skulle kunna vara ekonomiskt hållbara.

Region Örebro och länstrafiken erbjuder ett alternativ med 30-dagarskort för resor inom Karlskoga kommun. Med dessa kort kan resenären resa hela dygnet inom hela Karlskoga kommun. Ett sådan kort kostar 235 kronor per månad för ungdomar till och med 19 år. Beräknas kostnaden med ett sådant kort under 12 månader blir kostnaden 2820 kronor per busskort, vilket innebär mindre än halva kostnaden av de busskort som skolförvaltningen har räknat på. Skulle ett 30-dagars kort erbjudas till alla gymnasieelever (1 034 ungdomar) skulle den totala kostnaden bli 2 915 880 kr, nästan samma summa som idag erbjuds 410 gymnasieelever med busskort.

”Hade varit svinkul”

Frågan ägs dock inte enbart på kommunal nivå, utan det krävs ett samarbete ekonomiskt med regionen för att kunna få igenom förslaget.

– Ja, nu ska jag inte ta i för mycket för detta är en fråga för länstrafiken, och då alltså regionen, men om vi får köpa korten till det pris som står på deras hemsida så vore det en riktig vinst för våra ungdomar och det hade varit svinkul, på ren svenska. Vi har nu i nämnden yrkat på att alla ungdomar i Karlskoga skall erbjudas ett busskort på de premisser jag nämnt.

Hårsmar fortsätter:

– Den ekonomiska hanteringen ligger på barn- och utbildningsnämnden, då folkhälsonämnden inte har några pengar, men så som jag upplevt det är det inte busskorten i sig som varit ett problem utan det har varit kostnadsbesparingen de inte kunnat bortse från. Vi vill ju inte subventionera regionen med skolpengar och jag tycker det är fel att de tar ett högre pris gentemot oss än vad de gör mot andra.

Folkhälsonämnden har nu lämnat ärendet vidare till kommunstyrelsen för vidare hantering men förhoppningen är att, vid överenskommelse med länstrafiken, redan i höst kunna erbjuda alla ungdomar ett kort.

Artikeltaggar

FolkhälsonämndenKarlskogaKommunpolitikLänstrafikenMartin HårsmarPolitikRegion Örebro länSamhälleSkola och utbildningUngdomsfullmäktige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.