Hoppa till huvudinnehållet

Knöt band mellan tre län med dressiner som gemensam nämnare

Publicerad:
Invigning av Trelänsbanan vid banvaktsstugan i Ängebäck, Degerfors.Monica Gustavsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Kristinehamn, Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors och Agatha Lahaise, turismansvarig Gullspångs kommun, knyter band mellan kommunerna och länen medan Britt-Marie Room-Östberg och Teresa Zetterblad, tillväxtstrateg respektive kommundirektör i Degerfors ser på.
Invigning av Trelänsbanan vid banvaktsstugan i Ängebäck, Degerfors.Monica Gustavsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Kristinehamn, Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors och Agatha Lahaise, turismansvarig Gullspångs kommun, knyter band mellan kommunerna och länen medan Britt-Marie Room-Östberg och Teresa Zetterblad, tillväxtstrateg respektive kommundirektör i Degerfors ser på. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Representanter från tre kommuner knöt gemensamma band vid banvaktstugan i Ängebäck under torsdagen, då det var dags för invigning av Trelänsbanan.

– Styrkan i att göra saker tillsammans gör i de flesta fall att det blir bättre. Alla goda ting är tre, vi är ett lysande exempel på att den gamla klyschan har mer än ett uns av sanning, sa kommunstyrelsens ordförande i Degerfors Anneli Mylly (V) i sitt invigningstal.

Mylly nämnde att det här inte enbart är tre kommuner, utan också tre län inblandade och hon känner sig stolt över att Degerfors är startpunkten för Trelänsbanan, som går genom Örebro-, Värmlands- och Västra Götalands län och är 38 kilometer. Banan har försetts med nya skyltar, nya gemensamma regler samt priser och öppettider.

Köpte stugan

Britt-Marie Room-Östberg, tillväxtstrateg med turisminriktning i Degerfors, berättade om hur kommunen för många år sedan fick köpa banvaktstugan i Ängebäck av Banverket som tänkt riva den. Innan den var iordningställd hade föreningen Otterbäcksbanans bevarande startat.

Tillväxtstrateg Britt-Marie Room-Östberg och kommundirektör Teresa Zetterblad låter sig smaka av snittar och bubbel i samband med invigningen.
Tillväxtstrateg Britt-Marie Room-Östberg och kommundirektör Teresa Zetterblad låter sig smaka av snittar och bubbel i samband med invigningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Marken vid Mosstorp tillhörde också Banverket, som där rev banvaktstugan varefter kommunen fick ta över marken för en symbolisk summa. Där uppfördes en timrad stuga, så att det idag är en vildmarksrastplats.

Här fraktades malm

Degerfors kommundirektör Teresa Zetterblad talade om Nora Bergslags Järnväg, om hur godstrafik åkt på banan sedan 1800-talet.

– Det skapade jobb i bygden mellan Nora och Otterbäcken. Sträckan dominerades av godstransporter med järnmalm från traktens gruvor till hamnen i Otterbäcken, sa Zetterblad och fortsatte:

– När gruvorna lades ner i slutet av 1960-talet försvann inkomsterna från malmtransporterna och Nora Bergslags järnväg avvecklades.

Kimmie Åhlén, fritid- och idrottsutvecklare och Monica Gustavsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Kristinehamn pratar om vad samverkan betyder för dressinbanan.
Kimmie Åhlén, fritid- och idrottsutvecklare och Monica Gustavsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Kristinehamn pratar om vad samverkan betyder för dressinbanan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hon pratade vidare om hur det mellan Strömtorp och Otterbäcken fortsatte gå godstrafik ända till 1994.

Gemensam hemsida

– Genom samarbete har vi gemensamt utvecklat den gamla godsbanan till ett gemensamt besöksmål och i en offentlig omröstning gett Otterbäcksbanan det nya namnet Trelänsbanan, sa Monica Gustavsson (C), ordförande i tekniska nämnden i Kristinehamn.

Hon berättade att banan är 38 kilometer och att man kan starta äventyret såväl i Degerfors som Konsterud i Kristinehamn och i Gullspång, där det finns dressinuthyrning. Dressinerna är röda i Degerfors, gula i Kristinehamn och blå i Gullspång.

Ulrika Wedin och Matilda Strandberg, arbetskonsulenter AME, visar skjulet där man ska inreda en cafédel där dressinåkare som köper fika i banvaktstugan kan slå sig ned och fika.
Ulrika Wedin och Matilda Strandberg, arbetskonsulenter AME, visar skjulet där man ska inreda en cafédel där dressinåkare som köper fika i banvaktstugan kan slå sig ned och fika. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Gustavsson sa också att man påbörjat en gemensam hemsida, där man på sikt ska ha gemensamt bokningssystem, vilket man testar i Kristinehamn i år.

Kimmie Åhlén, fritid- och idrottsutvecklare i Kristinehamns kommun, beskrev hur kommunen i år tagit tillbaka skötseln på banan från en privat entreprenör och nu gjort snyggt i södra delen och fortsätter på norra delen, mot Degerfors. Kristinehamn har längst bandel, runt 18 kilometer, men dressinstationen ligger lite mer avskilt än de andra två.

”Dressinklassikern”

Agatha Lahaise, turismansvarig Gullspångs kommun, berättade att kommunen har avtal med kooperativet Laxen, som sommartid ansvarar för dressinanläggningen.

Hon skrev under på det de andra sagt om vikten av samverkan.

Agatha Lahaise, turismansvarig Gullspångs kommun berättar om hur hon kontaktades av Dellenbanans ordförande och om dressinnätverket i landet.
Agatha Lahaise, turismansvarig Gullspångs kommun berättar om hur hon kontaktades av Dellenbanans ordförande och om dressinnätverket i landet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Lahaise berättade också att hon redan i höstas kontaktades av Lena Lindberg, ordförande i Dellenbanans vänner, som hade skickat mail till alla som har dressinuthyrning i landet. Hon frågade om Lahaise ville vara med på en digital träff och sen rullade det på med träffar.

Nu har även Degerfors och Kristinehamn anslutit sig till nätverket, med gemensam digital portal för 18 dressinuthyrare, från Hudiksvall i norr till södra Skåne. Man samverkar bland annat om gemensamt inköp av dressiner och reservdelar och marknadsföring och har skapat sommartävlingen ”Dressinklassikern”, där det gäller att cykla på flest geografiskt spridda banor fram till mitten av augusti.

Omröstningen klar – det blir dressinbanans nya namn
Skyltar, regler och priser är gemensamma längs Trelänsbanan och aktiviteter längs de olika sträckorna kommer också stå till buds i sommar.
Skyltar, regler och priser är gemensamma längs Trelänsbanan och aktiviteter längs de olika sträckorna kommer också stå till buds i sommar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Agatha LahaiseAnneli MyllyBritt-Marie Room-ÖstbergDegerforsDegerfors kommun (org)DressinFritid och livsstilGullspångs kommunKimmie ÅhlénKristinehamns kommunMonica GustavssonTeresa ZetterbladTrelänsbananTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.