Hoppa till huvudinnehållet

Musikaliskt äventyr med Peter Pan vid Björkborns herrgård

Publicerad:
Bakre raden från vänster piraterna Izabelle Westberg och Sylwia Rakowska. Nedre raden från vänster Mathilda Stålhandske som Tingeling och Simon Tarakkamäki som Peter Pan. Foto: Kalle Karlsson

Peter Pan är sommarens musikaliska äventyr som Teaterföreningen Lyset presenterar vid Alfred Nobels Björkborn. – Det är en berättelse som passar alla åldrar. Det finns igenkänning om varför gör vi som vi gör, säger Peter Krantz, regissör och producent.

Peter Krantz kontaktade Åke Norén, som står för musiken, och tillsammans utvecklade de manuset och byggde ut låtarna så de passar vid Björkborn. Nu har dom kända karaktärerna fått liv och under juni och juli ska Karlskogaborna bjudas på en lekfull familjeföreställning.

Landet Ingenstans, även kallat Neverland, byggs upp runt Björkborn herrgård.

– Miljön och vad ska vi spela just här har alltid varit hela grejen. Från det första vi gjorde till nu. Björkborn är en fantastisk plats med olika miljöer. Den stora gamla eken är magisk i sig och älven, säger Peter Krantz.

I London

Det handlar om Peter och Ting som är i London. Där älskar Peter en familj på avstånd.

– Han älskar när mamman i familjen berättar sagor för barnen. När jag tittade på Björkborns herrgård, såg jag sagofigurerna där i miljön. Man gör en återblick, berättar om varför de är i Landet ingenstans när Peter träffade Wendy och syskonen.

Från vänster Nova Neuenfeldt, Nea Karlsson, Samuel Hellqvist, Egon Karlberg, Maximilian Spångberg och Astrid Magnusson.
Från vänster Nova Neuenfeldt, Nea Karlsson, Samuel Hellqvist, Egon Karlberg, Maximilian Spångberg och Astrid Magnusson. Foto: Ola Gustafsson

I pjäsen letar Peter Pan efter sin skugga. Han är en övergiven ung pojk som en gång i tiden rymde hemifrån. När han kom tillbaka var dörren stängd, en annan pojke låg i sängen.

– Det handlar om de övergivna barnen, de som inte har nånting och alla älvorna som lever i Kensington garden. Det handlar även om vänskap, sammanhang, längtan.

Alla har slagit sig ner i Landet ingenstans som är en ö där det finns en lagun. Där finns även Kapten Krok och hans gäng. De som egentligen hör hemma i den här världen är urbefolkningen den så kallade krigarstammen.

– Dom har också en viktig roll i det här sammanhanget i kampen mellan de borttappade ungarna och piraterna. Det är jättemycket musik, dels nyskriven men även äldre låtar som har hamnat i sitt sammanhang och lite revyartade inslag med gamla låtar med ny text, säger Peter och fortsätter:

– En spännande berättelse som öppnar upp för många olika tankar. Man kan tolka dem på så många olika sätt.

Tvekade först

Simon Tarakkamäki gör rollen som Peter Pan.

– Jag var först lite tveksam. Jag brukar ha lite mer tokiga roller som jag verkligen trivs med och tycker är kul. Peter Pan är i och för sig lite barnslig och skojig men ändå mer seriös. Det kändes lite konstigt först men ju mer vi har repat ju mer känner jag att jag är bekväm där också. Pjäsen tema är alltid aktuell men kanske extra aktuell nu. Barn behöver få vara barn och även vuxna behöver ha fantasi och få drömma sig bort ibland.

Simon har varit med i Lyset och på Kulturskolan länge och spelat en massa teater. Att han fick huvudrollen I Peter Pan tror han beror på just det.

– Jag har varit med vid planeringen och på manusläsningar. Jag är så inne i det och har koll på vad som händer så Peter Krantz tyckte att det var lämpligt att jag blev Peter Pan säger han och fortsätter:

– Alltid kul med en huvudroll så klart, men det har jag haft förut så det är inte en ny grej, jag är trygg i det. Jag känner mig inte nervös men det är alltid ett stort jobb att göra.

Simon berättar att det är flera stora roller så det är inte bara fokus på Peter Pan. Rollen som Tingeling har Mathilda Stålhandske, Wendy spelas av Antonia Cerwall och Kapten Krok spelas av Jennifer Ljusterås.

Artikeltaggar

Björkborns herrgårdFritid och livsstilKarlskogaKarlskoga kulturskolaSommar på 60 minuterTeaterföreningen Lyset

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.