Hoppa till huvudinnehållet

Ajax och Liverpool har sitt - i Degerfors finns Sveriges fotbollsmuseum

Publicerad:
Heikki Skålberg, intendent på fotbollsmuseet, visar Olle Åhlunds OS-tröja från Helsingfors 1952.
Heikki Skålberg, intendent på fotbollsmuseet, visar Olle Åhlunds OS-tröja från Helsingfors 1952. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Manchester har sitt liksom Ajax och Arsenal samt Liverpool. Men i den långa listan över fotbollsmuseer i världen finns Sveriges enda renodlade dito i Degerfors och det är väl värt ett besök.

– Det bästa just nu är att besöksantalet vid matcher ökat oerhört mycket, säger museiintendent Heikki Skålberg och berättar att 125 besökare på de tre timmarna man har öppet före hemmamatcherna inte är ovanligt.

En bidragande orsak är förstås att pandemin är över och att folk reser för att se de allsvenska matcherna.

Även kändisar inom fotbollsvärlden brukar hälsa på.

– Sören Cratz kommer ofta och tittar på fotboll och kommer inom här. Svennis var inne ett par gånger i höstas och Tord Grip brukar vara här, men har inte varit det på ett tag nu. Det är kul när de tittar in, säger Skålberg och nämner att större grupper brukar föranmäla sig, bland annat kommer 50 Norrköpingssupportrar på besök i juli.

Inte bara lokalt

Bland guldkornen nämner Skålberg bland annat Nacka Skoglunds rock, som han köpte i Milano då han blev proffs i Italien.

– En dam på Lärarvägen kände en kompis till Nacka som spelade i Hammarby och rocken hängde hos honom. Han sa att den kunde skänkas hit. Vi har även Nackas sista spelartröja, säger Skålberg och beskriver hur besökare tar selfies iförda rocken.

– Vi är ett levande museum, så man får ta på saker och så, utom det som är inlåst i skåp.

Det är alltså inget museum endast kopplat till Degerfors IF, utan även för landslags- och proffsfotboll.

Så har man exempelvis en avdelning med grejor kopplade till VM -58, hela Gunnar Grens prissamling, bland annat den första Guldbollen som delades ut 1946.

– Zlatan har tolv stycken, men vi har den första, säger Skålberg.

Viss koppling finns ändå mellan Gren till Degerfors genom Gunnar Nordahl, för tillsammans med Nils Liedholm bildade de AC Milans trio Gre-No-Li.

– Men familjen Nordahl var från Hörnefors och värvades hit, säger Skålberg.

Röd-vita spelare

Fast visst finns även föremål kopplat till spelare från Degerfors, som Ralf Edström som varit på museet under våren med lite bilder och nya grejor som ska sättas upp.

– Olle Åhlund har egen hörna och han spelade de flesta landskamper som Degerforsspelare. Ola Toivonen, också härifrån, har gjort många landskamper men inte som spelare i Degerfors utan som proffs. Åhlund spelade 34 landskamper men spelade i Degerfors hela tiden och representerade DIF i landslaget, säger Skålberg.

Det ramlar in lite smått och gott hela tiden på museet där det ständigt sker lite förnyelse.

– Vi har fått en del av Tord Grips prissamling som dottern skickade hit, medaljer från VM i USA och annat intressant, säger Skålberg.

Utöver matchdagar har fotbollsmuseet öppet fredagar och i juli även torsdagar och lördagar.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFFotbollFotbollsmuseetFritid och livsstilGunnar NordahlHeikki SkålbergOla ToivonenOlle ÅhlundRalf EdströmSommarSommar på 60 minuterSören CratzTord Grip

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.