En händelse från "gamla" Q

Insändare
PUBLICERAD:
Barnmorskan Britt tänker tillbaka på saker som hänt på avdelning Q.
Foto: Christine Olsson/TT

Under min morgonpromenad med hunden hinner jag tänka på många saker och ofta tänker jag på saker som hänt, detta kom till mig idag.

En sommarkväll 2002 var det "knökfullt" på förlossningen/BB på avdelning Q Karlskoga lasarett, vi arbetade för fulla muggar och det föddes många barn.

Jag hade blivit inringd till en C-tur, alltså en kvällstur. Fick äran att bistå vid en födsel där pappan var arbetskamrat med min syster så där skapades ett band och vi pratade på ett avslappnat sätt.

Det blev en helt normal födsel. Den familjen bodde 8-9 mil från Karlskoga och hade valt oss eftersom de ville ha familjerum. De hade hört så mycket gott om oss via rykten och via min syster som hade fått sina två barn hos oss trots att de bor ovanför Örebro.

Det föll sig inte bättre än att alla sängar var upptagna på BB så bara mammor fick plats! Vad gör man då, jo jag tog med mig pappan hem. "Du får sova i gästrummet" sa jag till honom.

Sagt och gjort, installerade den nyblivna pappan och sen gick jag upp och lade mig bredvid min man.

Jag viskade "det ligger en pappa och sover i gästrummet"

"Öhh, va?", sa maken.

Samma kväll, efter den födseln, assisterade jag vid en "tyst" födsel, det betyder att barnet inte lever vid födseln, det hade dött i magen några dagar innan.

Alla födslar är lika viktiga, men vissa kräver lite mer av alla. Det blev en fin stund mitt i tragedin. Detta gjorde att pappan jag tog med hem fick lite extra tid med sin fru och det nyfödda barnet, vilket var värdefullt för dem.

De hade förstås ingen aning om anledningen till att det drog ut på tiden för hemfärden.

Så kan det vara när man får jobba efter mottot Kvalitet och Normalitet.

Britt, barnmorska

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.