Hoppa till huvudinnehållet

Här invigs Moelvens nya energicentral: ”Vi blir kvitt oljeberoendet”

Publicerad:
Fredrik Wallenstad, marknadsdirektör och Thomas Haglund, vd, är glada över att den första, av flera stora investeringar, är klar.
Fredrik Wallenstad, marknadsdirektör och Thomas Haglund, vd, är glada över att den första, av flera stora investeringar, är klar. Foto: Kajsa Juslin

Under måndagen invigdes en ny energicentral på sågverket i Valåsen. Den är en del av Moelvens stora investering för att göra sågverket mer effektivt, hållbart och lönsamt fram till 2024.

– Vi ser det som en investering för att flytta fram vår position som ett stort och effektivt sågverk, säger Thomas Haglund, vd för Moelven Valåsen.

Den nya energicentralen står intill den gamla och har redan tagits i drift. Båda pannornas värmeproduktion baseras helt på sågverkets egna restprodukter, bark och periodvis torrflis.

Tanken är att den ska ta ner effektbehovet och därmed minska slitaget på den nuvarande pannan, och att de ska komplettera varandra. Det innebär att när den ena exempelvis stannas i tre veckor för årligt underhåll så ska den andra kunna köras under tiden. Därför blir de inte längre beroende av en oljeeldad reservkapacitet

Fler investeringar

– Vi blir kvitt oljeberoendet nu när vi har två biobränslepannor och inte längre är beroende av reservaggregatet, säger Thomas Haglund.

Under invigningen var det mingel och tal utanför den nya energicentralen.
Under invigningen var det mingel och tal utanför den nya energicentralen. Foto: Kajsa Juslin

Den nya energicentralen är första steget i en serie stora investeringar på Moelven Valåsen. Fram till 2024 planerar man för olika satsningar som bland annat ska modernisera och driftsäkra verksamheten. Bland annat planeras en ny såglinje som ska tas i drift i maj 2024.

Enligt vd Thomas Haglund är det stort fokus på hållbarhet och miljö i de nya satsningarna. En investering som är på gång är en ny mätstation där de ska kunna mäta timmer optiskt och därmed ljudlöst. På sikt kommer de även att kunna såga en del osorterat timmer.

– Det innebär att vi kommer att minska buller som är ett problem för både människor och djurlivet, säger han.

”Bra förebild”

Under invigningen var Kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), på plats och höll tal.

Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande, höll tal om projektet.
Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande, höll tal om projektet. Foto: Kajsa Juslin

– För det första är det helt fantastiskt att de gör så stora investeringar här i Karlskoga. Att det sedan är ett väldigt stort miljöfokus gör att de även är en bra förebild för övriga näringslivet, säger han.

Miljoninvestering ger fler jobb och färre stopp på Moelven

Artikeltaggar

Moelven Valåsen ABNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.