Hoppa till huvudinnehållet

Bröt mot utlänningslagen - Karlskoga församling får betala 23 800 kronor

Publicerad:
Karlskoga församling anställde en kvinna som saknade såväl uppehålls- som arbetstillstånd. Foto: Lilyana Thorsager

Karlskoga församling hade en kvinna som saknade såväl uppehålls- som arbetstillstånd anställd under några dagar i november och december 2021. Enligt utlänningslagen ska man betala en särskild avgift, något församlingen missade.

I utlänningslagen står följande: "En fysisk eller juridisk person som har en utlänning anställd ska betala en särskild avgift, om utlänningen inte har rätt att vistas i Sverige, eller har rätt att vistas här men saknar föreskrivet arbetstillstånd". Den lagen bröt Karlskoga församling i mot.

En kvinna arbetat hos församlingen under totalt två månader, november och december 2021, och hon saknade såväl uppehålls- som arbetstillstånd.

Jonatan Edlund är biträdande kyrkoherde i Karlskoga församling.

– Kvinnan kom in som volontär och sedan blev det en situation där vi behövde arbetskraft och så blev det som det blev.

Han säger att de handlade i god tro.

– Det blev ett fel och en miss för att personen hade ett personnummer och när vi pratade med skatteverket så fick vi ett muntligt besked från dem att de trodde att uppehållstillstånd och arbetstillståndet var helt okej.

Han säger att Karlskoga församling handlade därefter i god tro utifrån vad skatteverket sa.

– Då kollade vi inte upp mer och då blev det ett fel och vi kommer inte gör om det. Vi har lärt oss av misstaget, säger Jonatan Edlund.

Tingsrätten skriver i domen att det är utrett att Karlskoga Församling inte vidtagit de åtgärder som krävs för att inte behöva betala den särskilda avgiften. Förutsättningarna för att döma ut särskild avgift enligt nu aktuell bestämmelse är alltså uppfyllda.

I domen står att församlingen gjort ansträngningar för att söka ytterligare svar genom att kontakta både Migrationsverket och Skatteverket. Men församlingen lät dock kvinnan arbeta trots att det inte kommit något svar från Migrationsverket. Även om kvinnan arbetat få timmar har ändå förhållandet som anställd varat under en inte obetydlig tid.

Karlskoga församling ska betala en särskild avgift på 23 800 kronor.

Artikeltaggar

Brott & blåljusBrott mot utlänningslagenKarlskogaKarlskoga församlingMigrationsverketSkatteverketSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.