Hoppa till huvudinnehållet

Ola Karlsson tar strid för socialsekreterarna: ”De måste ha vettiga villkor”

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Foto: Kajsa Juslin

Socialsekreterarna i Karlskoga tjänar sämst i hela riket. Ola Karlsson (M), tillträdde tidigare under året som socialförvaltningens ordförande.

– HR och kommunledningen sagt nej till att prioritera socialsekreterare.

Socialsekreterarna i Karlskoga tjänar sämst i hela riket. Det visar en nyligen presenterad statistik från tidningen Vision.

Vid en extern översyn av verksamheten för en tid sedan konstaterades att Karlskogas socialsekreterare har betydligt fler ärenden per handläggare än genomsnittet.

Socialförvaltningen fick då ett ekonomiskt tillskott för att rekrytera fler socialsekreterare, en rekrytering som visat sig vara svår främst på grund av löneläget i Karlskoga.

– Jag förstår verkligen problemen och det här är inget bra för socialtjänsten eller för Karlskoga, säger Ola Karlsson.

Fått ett nej

Ola Karlsson säger att problematiken med låga löner stegvist förvärrats.

– Förhandlingarna gå till så att man gör prioriteringar där man talar om att de här yrkesgrupperna skulle vi vilja höja lönen för mer än för andra och det anmäler man till HR, personalavdelningen, och till kommunledningen.

Han säger att socialförvaltningen har under flera år anmält behovet och viljan att få höja lönen hos socialsekreterarna.

– Vi har sett det här bekymret och är medvetna om att vi måste kunna vara konkurrenskraftiga med lönerna för att vi ska kunna rekrytera och få behålla personal.

Prioriterar andra

Men där har HR och kommunledningen sagt nej till att prioritera socialsekreterare.

– Det senaste året har socialförvaltningen även lyft fram sjuksköterskor Vi har försökt i flera år att få till en höjning och om jag förstått det rätt så har de sagt att det finns andra grupper som är viktigare.

Ola Karlsson tycker inte att det här är bra.

– Det här är duktiga medarbetare som hanterar väldigt känsliga ärenden och omhändertagna av barn och det är klart att de ska ha rimliga villkor.

Frågan om socialsekreterarnas löner ska lyftas igen till kommunledningen och Ola Karlsson hoppas att de får gehör för deras löner och arbetsvillkor.

– Jag tror att i och med att Vision lyft det här och att det då kommit till tidningen så kommer det vara mycket lättare att vi kan prioritera den här gruppen.

Socialförvaltningen har gått ut med att det är svårt att rekrytera ny personal på grund av de låga lönerna.

– Jag har förstått på förvaltningen att man upplever att det är ett problem.

Rekryterar personal

Just nu håller förvaltningen på att rekrytera socialsekreterare som ska jobba med barn och unga som far illa i det gemensamma projektet med skolan som de fått extrapengar till.

– Där är det viktigt att vi får in många och att de är duktiga. Vi har en väldigt hög arbetsbelastning för socialsekreterarna som hanterar många ärenden. Men ihop med det här projektet så hoppas jag kan vi avlasta socialsekreterarna.

Ola Karlsson säger att han nu ska driva så att de får rimliga löner också och han ska ta en diskussion med kommunstyrelsen ordförande Tony Ring (M).

– Vi måste se till att vi har en bra lön och vettiga villkor för de som jobbar i Karlskoga.

Karlskoga kommun har låga löner: ”Nu blev det svart på vitt”

Artikeltaggar

KarlskogaNyheterOla KarlssonVision

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.