Hoppa till huvudinnehållet

Köksmästaren om bristen på kockar: ”Yrket måste promotas mer”

Publicerad:
Köksmästare Sandra Sånebo hoppas att bristen på kockar bara är tillfällig.
Köksmästare Sandra Sånebo hoppas att bristen på kockar bara är tillfällig. Foto: Anders Hestad

Sandra Sånebo, rutinerad kock som är köksmästare på både Hotell Alfred Nobel i Karlskoga och på Stadshotellet i Kristinehamn, tror att det krävs krafttag för att locka fler till kockyrket.

Vad ligger bakom kockbristen?

– Pandemin! När restaurangerna var tvungna att säga upp kockar och annan personal var det många som inte såg någon annan lösning än att utbilda sig till andra yrken. Tyvärr tror jag att väldigt få av dessa kommer tillbaka till branschen. Nu är bristen så stor att de som går ut gymnasieutbildningen får jobb direkt. Det gör att till exempel universiteten, som Grythyttan, i sin tur får svårt att få elever.

Hur ska man då locka fler till kockyrket?

– Förhoppningsvis är det här bara en tillfällig dipp. Men jag tror ändå att yrket måste promotas mer, helt enkelt få mer uppmärksamhet i olika sammanhang. Det krävs nog att branschen måste göra ett gemensamt krafttag för att att lösa det här problemet, inte minst för att locka fler till gymnasieutbildningarna.

– Yrket har tidigare inte heller varit särskilt välbetalt, men nu när tillgången är begränsad har det blivit betydligt bättre. Det tycker jag man ska poängtera. Dessutom får ju alla som utbildar sig garanterat jobb.

Vad är det bästa med att vara kock?

– Har man passion för att laga mat, ja då finns det inget roligare. Det är också kul att arbeta i ett kök, det är alltid full fart och man bör vara kreativ. Dessutom utvecklas man som människa, inte minst för att man måste vara social. Ett extra plus är ju att kockar ganska enkelt kan söka sig utomlands och arbeta, vilket är ganska unikt.

Vad är nackdelarna?

– Periodvis kan det vara tufft och arbetstiderna är annorlunda, en kock jobbar ju inte sällan när de flesta andra är lediga. Men det finns så mycket annat som väger upp, fördelarna är många fler än nackdelarna.

Läs också:

Artikeltaggar

ArbetslivKrogarMat & dryckMat och dryckNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.