Hoppa till huvudinnehållet

Slingan-fastigheten får ny skrud

Publicerad:
Enligt Örebro läns museum är byggnaden, som är ett så kallat punkthus, tidstypisk för 60-talet. Foto: Love Tallmyren

Lägenhetshuset på adress Slingan 6 i Degerfors kan snart få sig ett exteriörmässigt lyft. Detta efter att bygg- och miljönämnden fattat beslut om tillbyggnadslov - något som dock strider mot bland annat Örebro läns museum motmäle i frågan.

Byggnaden, där även Degerfors kommuns socialförvaltning huserar, upprestes på 60-talet och har enligt Örebro läns museum typiska attribut hänförliga till denna period. Det är av samma skäl som huset också utpekats som särskilt värdefullt i Degerfors kulturmiljöprogram där det tilldelats den högsta klassificeringen.

Degerforsbyggen har dock tidigare i år ansökt om lov för tillbyggnad där de huvudsakliga förändringarna avser ombyggnation av balkonger och att vissa delar av fasaden får ny kulör.

Tvistade om färgvalet

– Idag har byggnaden vita fasadskivor men man har sökt för att måla dem mörkblå. Förmännen hade då föreslagit ljusblå som en form av kompromiss, berättar bygg- och miljönämndens ordförande Per-Olow Linder (V) och fortsätter:

– I sammanträdet vi hade förra veckan var fem för och fyra emot förslaget om ljusblå, resten tyckte alltså att mörkblå hade varit bättre.

I ett remissvar som inkom från Örebro läns museum tidigt i vår yrkade man dock på att sökandens önskan skulle avslås helt, med hänsyn till byggnadens kulturella värde.

– Vår motivation till avslaget är att byggnaden i sin omgivande miljö är ett utpräglat uttryck för Degerfors som brukssamhälle. Byggnaden är också ett uttryck för den tidens byggnadstekniska utförande som till viss del gjordes hantverksmässigt innan dagens rationella byggnadsproduktion ännu inte slagit igenom, skriver museet i sitt yttrande.

Marknadsintresse

Degerforsbyggen, å andra sidan, framlägger istället belägg för de föreslagna förändringarna, där bostadsmarknadens begär lyfts som den styrande faktorn i det hela.

– När nu Degerforsbyggen antar utmaningen att hyra ut ytterligare bostäder i Slingan-området är det av yttersta vikt att bostäderna och tillhörande flerbostadshus kan utformas på ett i bostadsmarknadens ögon attraktivt sätt, skriver fastighetsförvaltarens vd Rickard Erhard i en skrivelse från början av juni.

Enligt Linder delar man från nämndens håll alltså samma vision som Degerforsbyggen, då man även gett bifall för helinglasade balkonger.

– Tjänstemännen och Degerforsbyggen har diskuterat fram en bra lösning för balkongerna, som kommer att bli helinglasade. Vad gäller färgändringen hävdar vi att det bara är att måla om igen om det skulle vara så att det förstör byggnaden med hänseende till det tidstypiska, säger Linder.

– Slingan har haft dåligt rykte och de här ändringarna kan pigga upp byggnaden och göra den mer attraktiv för de boende, avslutar Linder.

Renderad bild av hur de tilltänkta förändringarna av Slingan 6 kommer att se ut.
Renderad bild av hur de tilltänkta förändringarna av Slingan 6 kommer att se ut. Foto: Degerforsbyggen
Byggnaden idag.
Byggnaden idag. Foto: Love Tallmyren

Artikeltaggar

Bygg- och miljönämndenDegerforsDegerfors kommun (org)DegerforsbyggenKommunpolitikNyheterÖrebro läns museumPer-Olow LinderSocialförvaltningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.