Ägaren äger både möjligheter och problem

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Priset som kommunen betalar för Coop-huset är 50 procent över marknadsvärdet menar insändarskribenterna.
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vi socialdemokrater och liberaler bara gnäller och begår tankefel när vi säger nej till att köpa COOP-fastigheten. Det tycker de tre vänsterpartistiska kommunalråden. Låt oss återkomma till gnället och först svara på frågan som trojkan ställer – Vad är alternativet?

Alternativet till ett kommunalt köp är givetvis att fastighetens ägare tar sitt ansvar, rustar upp kåken och agerar i enlighet med vad Nordic PM skriver i sin företagspresentation – att bolaget förädlar och utvecklar fastigheter och arbetar med engagemang och fokus. Dessutom kan man läsa på sidan 7 i nämnda presentation – ”ingen uppgift är för liten och ingen möda besparas för att uppnå ett optimalt resultat”. Den kraften och kunskapen skulle komma väl till pass när det gäller att blåsa nytt liv i den av Nordic PM ägda COOP-fastigheten i Degerfors. Och finansiella muskler finns. Även om Nordic PM:s resultat för 2021 inte var lysande, gick FASTATOR betydligt bättre. FASTATOR, som äger 55% av Nordic PM, redovisade ett resultat på 469 mkr för 2021. Lite perspektiv på de finansiella musklerna får man måhända när man jämför med att det är ungefär vad Degerfors kommun. planerar att satsa på för- och grundskola samt socialtjänst under 2023.

Så till gnället! Vi tycker inte att det är gnälligt att upplysa skattebetalarna om att priset ligger 50% över ett uppskattat marknadsvärde på fastigheten. Vi tycker heller inte att vi gnäller när vi efterlyser en seriös undersökning om det över huvud taget finns någon efterfrågan på kontor och lokaler som sägs kunna fylla fastigheten. Att peka på att vi har ett eftersatt underhåll av gator, vägar och fastigheter är heller inte att gnälla – bara att lyfta frågan om det är så klokt att köpa på sig ytterligare en fastighet i det läget. En fastighet som sägs kosta 23 mkr att få i någorlunda skick. Utan att gnälla betvivlar vi att den summan kommer att hålla när vatten- och fuktskador, mögel, stambyten, fasadrenovering och tätskikt ska åtgärdas.

Förutom att investeringskostnaden sannolikt drar iväg, fick vi besked om – när de preliminära budgetramarna behandlades av kommunfullmäktige – att driftkostnaden stigit med 20%. 1,8 mkr är avsatta 2023 för drift av COOP-huset. Bara några dagar tidigare, när köpet drevs igenom, låg den summan på 1,5 mkr.

Johanna Svärd (s)

Lars-G Hedenquist (L)

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.