Hoppa till huvudinnehållet

Björn Reimers: Kultursommar - åter till det normala

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I veckan var jag och upplevde Peter Pan i den fantastiska miljön på Björkborn i Karlskoga.

Återigen sätter Teaterföreningen Lyset upp en sommarteater. Nu utan coronarestriktioner.

Så vill du ha en riktig glädjeboost i sommar ska du ta dig till Herrgårdsparken på Björkborn i Karlskoga. Fram till den 16 juli spelas en musikalisk happening som det vore tråkigt om du missade. Peter Pan är ett äventyr som skickar med många undertexter. Det här med att vårda sitt barnasinne, få vara fri och få vara den man är men också ta hand om varandra. Bra saker att bli påmind om.

Ute på Teater Nolby håller andra eldsjälar, nämligen teaterparet Olle och Lena Söderberg, på att bygga om hela sin teatermiljö. Under, jag tror det är tretton år, har det spelats klassisk teater i Nolbyskogarna (jag har sett dem alla), hemma på Olles och Lenas fina bergsmansgård, där fåren bräker och hönsen kacklar och där vargen ylar i de mörka skogarna. I år blir det både musik- och teaterunderhållning under några välmixade dagar dagar. Program finns på webbplatsen.

Vid magiska Riseberga kloster, inte så långt härifrån, kommer Lerbäcksteatern att spela “Pippi Långstrump på de sju haven” under några sommarveckor. Precis som med Peter Pan, en fartfylld föreställning för hela familjen.

Till Berget i Degerfors kommer Packmopedturnén inglidande i max 30 km i timmen med karlskogasonen Nikke Ström på en av de tvåtaktsdoftande mopparna. Ditt kommer också Sten & Stanley samt duon Meadow Creek (Peter och Linda Dahl) för att nämna några fler.

I slutet av juli arrangerar Karlskoga Bluesförening “Summertime blues & Kids festival”, också det ett evenemang för hela familjen.

Det här är bara några få exempel på vad som sker i sommar i vår omgivning med viss lokal anknytning. Varför skriver jag nu om det här? Jo, för jag vill värna just det lokala. Alla dessa eldsjälar som skapar underhållning av olika slag till allas vår glädje. Särskilt nu efter två långa pandemiår med väldigt begränsat utbud. Det gäller både arrangörer och artister. Jag har under nästa 20 år skrivit, recenserat och upplevt lokal kultur. Något som det funnits och fortfarande finns ett gediget utbud av. Personligen går jag väldigt gärna på dessa evenemang, mycket hellre är de stora arenakonserterna som jag helst undviker. Jag prickar gärna in favoriter som Thåström, Ulf Lundell, Winnerbäck och Eva Dahlgren (de tre sistnämnda i sommar och höst), men går lika gärna på jazz- och/eller bluesklubben eller Musikpalatset i Karlskoga. Det tycker jag du ska göra också. Efter att ha haft extrem torka publikt så brinner våra lokala kulturarbetare för att få komma ut på scenerna igen och möta just dig och mig. Då får vi helt enkelt lätta från hängmattor och solstolar för att visa vår uppskattning. Jag garanterar att du kommer att vara en mycket gladare och mer harmonisk person efter att ha prickat av en så där fyra till fem evenemang under sommaren.

Jag behöver väl inte påminna om matcherna på Stora Valla, både damer och herrar. På söndag kommer AIK. Men, givetvis ska du även stödja KB som hittills gör en kanonsäsong, Strömtorp och Rävåsens tjejer som just nu har det tufft och behöver glada tillrop. Fotboll är också kultur, en av de allra finaste.

Artikeltaggar

KrönikorTeater