Hoppa till huvudinnehållet

Ida Thunberg: All inclusive – ett annat slags reseliv

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har tältat i regnskogen i Nicaragua, vandrat i bergen i Peru, snorklat med havssköldpaddor i Indonesien, skördat vitlök på Nya Zeeland och bott i en trädkoja i södra Indien.

Men vi hade aldrig tidigare åkt på en all inclusive-semester till ett stort hotell med poolområden och allt man kunde tänkas behöva innanför grindarna.

Så nu gjorde vi det. Jag och barnen, en vecka i Spanien. Vilket för övrigt blev barnens land nummer 35 att besöka.

Sedan Milo och Jack föddes har deras liv inkluderat resor. Milo backpackade första gången som åtta månader gammal bebis när vi drog till Thailand på tåg- och båtluff med honom i två månader.

Så fort Jack hade fötts blev det samma sak för honom.

Det har varit berikande och fantastiska resor, och vi valde sällan de enklaste vägarna eller de vanligaste resmålen. Reste gärna med tåg och lokalbussar, tog oss fram till byar där vi ibland verkade ha varit den första blonda barnfamiljen som satt sin fot.

Därför har det aldrig blivit av att vi har åkt på chartersemestrar med barnklubbar och all inclusive. Dels har vi tyckt det har varit för dyrt i förhållande till vad vi kunnat få för samma pengar med vårat betydligt enklare sätt att resa, och dels har det inte lockat oss.

Jag är glad att vi gjorde alla de där äventyren medan tiden fanns. När barnen går i skolan är ju allt så mycket mer begränsat. Dessutom kom ju pandemin och allt resande sattes på paus.

Men så började jag sakna känslan av att vara iväg. Jag ville göra något med mina killar, och det jag då kände att jag ville ha för oss var total avkoppling. Jag såg inte framför mig några stora äventyr, inget upptäckande, bara värme och sol.

Så jag bokade en all inclusive-resa till Spanien. Inte charter visserligen, för jag bokade hotell och flyg separat. Men allt annat var sådär fixat och ordnat som vi aldrig hade sett förut. Flera poolområden, vattenland, all inclusive-buféer, shower på utomhusscenen på kvällarna och aktiviteter för både mindre barn och tonåringar på dagarna.

Vi hade det superbra, Milo, Jack och jag. Dagarna gick sin gilla gång, ibland spenderades de helt och hållet inom hotellområdet (bara en sån sak!) och ett par dagar tog vi oss iväg med bussen. En förmiddag till marknaden, och en dag till en strandort en knapp mil bort.

Det var en vecka fylld av avkoppling, och som jag har konstaterat så många gånger förut så går upplevelser inte att jämföra med varandra. Var sak ger sitt, och det behöver inte graderas i vad som är bättre och sämre. Det viktiga är ju vad det ger där och då, när det sker.

För mig gav vår vecka tillsammans en glädje i att ha mina barn nära mig, att vi återigen fick göra nya saker ihop, spela spel på balkongen, äta middag vid havet, skratta, kasta gris i vattnet och skapa nya minnen.

Dessutom: Råkar du ha ett tonårsbarn som kan äta hur mycket som helst så rekommenderar jag VARMT all inclusive! Milos tallrikar denna vecka har varit som dignande matexplosioner i alla färger och former man kan tänka sig.

Ja, vi var nöjda, alla tre. Nu fortsätter sommarlovet in i midsommarhelgen och sen vidare in i resten av sommaren. Det blir bra, det också.

Artikeltaggar

KrönikorNöje/Kultur