Jan Emanuel - varken sosse eller arbetarklass

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Det är mer än ett decennium sedan Jan Emanuel Johansson hade något uppdrag för Socialdemokraterna. I intervjuer har han tydligen också berättat att han inte skulle rösta på partiet i nästa val.

Ändå fortsätter han kalla sig socialdemokrat. Ändå fortsätter medier hänvisa till honom som det och han reser landet runt tillsammans med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson för att debattera som företrädare för arbetarrörelsen.

Varför i hela friden då? Varför är han så mån om att behålla etiketten?

För att det uppenbarligen bara är så han fortfarande är relevant. Det är dessutom bara är som ”socialdemokrat” han är värdefull för SD. Nån som låtsas vara old school sosse som kan hjälpa till att normalisera SD genom att sucka och pusta över hur moderpartiet svikit gamla ideal och sedan låta Åkesson förklara hur det är hans parti som numera företräder dessa ideal.

I dagarna var Johansson och Åkesson på O’Learys i Karlskoga för ett after work-samtal modererat av Richard Sörman, till vardags programledare på SD:s egen propagandakanal Riks. För ja, att det var en nästan exklusivt partiintern historia har alltid varit uppenbart – även om man tagit låtsassossar till sin hjälp att föra ut budskapet.

Den rätt blygsamt besökta tillställningen i Karlskoga var alltså stängd för utomstående, men livesändes även på Riks Youtube-kanal – men där tittarna mest verkade irriterade över bristande bild- och ljudkvalitet.

Sörman twittrade tidigare under dagen att han befann sig ”Någonstans i Sverige för att leda after work-samtal med Jimmie Åkesson och Jan Emanuel. Om svensk arbetarklass och om de politiker som säger sig företräda den.”

Vän av ordning undrar kanske om ett samtal om svensk arbetarklass inte blivit bättre av om någon som faktiskt var en del av den svenska arbetarklassen fått vara med …

Åkesson har ju inte mycket till arbetslivserfarenhet alls utan försörjt sig på politikerarvoden hela sitt vuxna liv medan han drivit politiken till höger – medan Johansson gjort sig till mångmiljonär på att utnyttja systemet under flyktingkrisen. Johanssons bolag fakturerade Migrationsverket tusentals kronor per dag per ensamkommande flyktingbarn de förband sig att ta hand om. Men inte ens hälften av pengarna skickades vidare till de familjehem som faktiskt öppnade sina hem för barnen.

Privata mellanhänder har kostat mottagningen av ensamkommande flyktingbarn miljarder.

Det är dock inte Jan Emanuel och hans gelikar som får ta skiten för den utstuderade girigheten som plockar pengar ur skattebetalarnas fickor. Det får istället flyktingbarnen själva som hängs ut och ifrågasätts på rasistsajter, vissa drivna direkt av SD. SD som dessutom tycker att sån här vinstdrift i skattefinansierade verksamheter är helt okej.

Men visst, kom till Karlskoga och prata om hur SD är bättre sossar än sossarna.

Susanne Sjöstedt