Hoppa till huvudinnehållet

Prova på-dag för vattenpolo i Karlskoga: ”Vill bredda sporten”

Publicerad:
Szilard Pilcz innan onsdagens uppvisning för vattenpolo i Karlskoga. Totalt deltog 32 ungdomar mellan sju och 17 år.
Szilard Pilcz innan onsdagens uppvisning för vattenpolo i Karlskoga. Totalt deltog 32 ungdomar mellan sju och 17 år. Foto: Eric Hellqvist

Svenska simförbundet gör en satsning för att bredda vattenpolosporten. I onsdags var ledaren och förbundsrepresentanten Szilard Pilcz i Karlskoga för att arrangera en prova på-dag.

– Karlskoga har inte funnits på kartan förrän i våras, säger han.

Poolkampen är vattenpolons barn- och ungdomsverksamhet. Det är också namnet på ett sommarprojekt som förbundet har skapat som är till för att locka nya deltagare.

Turnén åker landet runt i sommar och i onsdags var det dags för ett stopp i Karlskoga.

– Vi vill bredda verksamheten och jobba med grunden, det vill säga barn mellan åtta och tolv år, säger Szilard Pilcz.

– Det är ett projekt som är draget ur vanlig vattenpolo men där spelplanen är hälften så stor. Man får prova på att spela tre mot tre och med en målvakt i vardera lag. Det är som handboll fast man kör det i vattnet.

"Udda sport"

I stora bassängen hade en spelplan på 12,5 gånger 7,5 meter satts upp.

Totalt kom 32 ungdomar till badhuset i Karlskoga för att prova på sporten, nästan dubbelt så många som i Karlstad.

Pilcz och förbundet åker vanligtvis på föreningsbesök och hjälper föreningar med rekrytering och att hitta lösningar för träningstider och ytor och liknande.

– Jag är anställd av förbundet sedan april för att pusha på vattenpolo i och med att det är en ganska udda sport med få utövare, säger han.

Berätta lite om sporten?

– Det är, enkelt sagt, som handboll fast man trampar vatten hela tiden. Man kan inte stå på botten så det krävs att man är stark, seriös och engagerad. Det spelas i fyra perioder och sedan har man offside och straff precis som i fotboll och handboll.

Eftersom sporten spelas på djupt vatten krävs det att deltagarna är simkunniga. Enligt svenska simförbundets definition innebär det att man ska kunna falla i vattnet, få huvudet under ytan och därefter simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.

Just att man trampar vatten och simmar hela tiden medan man spelar gör att man behöver vara aktiv hela tiden.

– Det är väldigt mycket simmande fram och tillbaka. Sen kan man också nämna att det var den första OS-sporten, så det är en jättegammal sport, säger Pilcz.

Hoppas på effekt

Szilard Pilczs förhoppning är att sommarturnén ska få fler att få upp ögonen för sporten. Även i Karlskoga.

– Min förhoppning när jag åker ut till föreningar är att hjälpa dem rekrytera och promota sporten. Karlskoga har inte funnits på kartan förrän i våras gällande vattenpolo, så min förhoppning är att det ska finnas en verksamhet här så småningom som deltar i turneringar och tävlingar och som bedriver en egen verksamhet.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga SimföreningSimsportSzilard Pilcz

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.