Hoppa till huvudinnehållet

Ännu en klassisk Selma Lagerlöf-film släpps fri – ”En bortglömd juvel”

Publicerad:
Mary Johnson och Einar Hanson i filmen Gunnar Hedes saga, som bygger på Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen. Foto: Louis Huch

Tre klassiska stumfilmer släpps nu fria på Filmarkivet.se. Därmed sätts åter fokus på Selma Lagerlöfs filmiska författarskap.

Mauritz Stiller, Erik Bergström och Georg af Klercker är upphovsmännen bakom de tre stumfilmerna som restaurerats digitalt av Filminstitutet.

Två av dem har dessutom fått nyskriven musik, av Matti Bye och Lotta Hasselquist Nilsson.

Bye – som tidigare skrivit stumfilmsmusik till både Körkarlen och Gösta Berlings saga – har nu fått ägna sig åt Mauritz Stillers ”Gunnar Hedes saga” från 1923, som också bygger på en Selma Lagerlöf-roman: En herrgårdssägen.

”Bortglömd juvel”

– Gunnar Hedes Saga är en bortglömd juvel från den svenska filmhistorien. Filmen har varit en favorit för mig sen första gången jag såg den och jag är därför extra glad att jag fick förfrågan att skriva musik till den, säger Matti Bye i ett pressmeddelande från Filminstitutet.

Matti Bye har skrivit ny musik till en gammal film baserad på en Selma Lagerlöf-roman.
Matti Bye har skrivit ny musik till en gammal film baserad på en Selma Lagerlöf-roman. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Stort intresse

Institutet har sedan 2013 arbetat med att digitalisera det svenska filmarvet. Under sommaren 2021 kunde Filmarkivet.se för första gången erbjuda spelfilm i långfilmsformat. Fem klassiska stumfilmer lanserades då på hemsidan, däribland Selma Lagerlöf-dramat Dunungen.

– När vi förra sommaren publicerade fem stumfilmer på sajten var intresset stort så vi är glada över att vi nu kan fylla på utbudet med tre filmer till. Att se dessa filmer digitalt restaurerade med nyskriven musik är verkligen en fin filmupplevelse, och att vi kan tillgängliggöra dem gratis för alla gör det hela extra roligt, säger Lova Hagerfors, enhetschef Tillgängligt Filmarv.

Åtta titlar totalt

Övriga två ”nya” stumfilmer på filmarkivet.se är:

– Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (1926) av Erik Bergström med nyskriven musik av Lotta Hasselquist Nilsson

– Fången på Karlstens fästning (1916) av Georg af Klercker.

Sedan tidigare finns: Vingarne (1916) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Edward von Past, Norrtullsligan (1923) av Per Lindberg med nyskriven musik av Lotta Hasselquist Nilsson, Balettprimadonnan (1916) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Matti Bye, Dunungen (1919) av Ivan Hedqvist samt Thora van Deken (1920) av John W. Brunius.

Artikeltaggar

FilmHistoriaLitteraturMårbackaSelma LagerlöfSunneTeknik och vetenskapVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.