När satsar Region Örebro län på lönerna för Kommunals yrkesgrupper?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
region örebro län flagga
Foto: Region Örebro län

Den politiska majoriteten har beslutat om att 50 miljoner kronor ska fördelas i en strategisk satsning för vårdens medarbetare. Satsningen kommer att riktas till Vårdförbundets yrkesgrupper enligt beslut i Hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp.” Detta är ett citat hämtat från Region Örebro läns egen information om beslutet.

Vi i Kommunal förvånas över att såväl politiker som tjänstemän inom Region Örebro län återigen ställer hälso- och sjukvårdens yrkesgrupper mot varandra. När jublet precis lättat över att den orättvisa skillnaden i OB-ersättningar äntligen rättats till, så kommer denna smäll. När ska Kommunals yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården få känna att deras yrken är värda något? När ska arbetsgivaren förstå att Kommunals medlemmar är trötta på att hela tiden behöva känna sig mindre värda än sina kollegor med akademisk examen?

Kommunal är mycket väl medvetna om att det råder en stor brist bland Vårdförbundets yrkesgrupper. Men det argumentet håller inte längre! Det finns en stor brist redan idag bland Kommunals yrkesgrupper, bl.a. så har det under lång tid varit brist på utbildade skötare inom psykiatrin. Vi är även på väg mot en liknande brist på undersköterskor.

Enligt en sammanställning gjord av Kommunalarbetaren så ligger Region Örebro län lägst av alla regioner i landet gällande såväl skötares som undersköterskors löner.

Beslutet att återigen enbart satsa på Vårdförbundets yrkesgruppers löner riskerar att göra att ännu fler medarbetare flyr regionen. Kommunals medlemmars kompetens är efterfrågad av fler. Såväl Kriminalvården som länets kommuner och privata arbetsgivare står i kö för att rekrytera de medarbetare som väljer att fly regionens dåliga villkor.

Kommunal har under en lång tid förvarnat både ansvariga politiker och tjänstemän inom Region Örebro län om denna personalflykt. Men så länge man stoppar huvudet i sanden och inte pratar om problemen, så finns de tydligen inte.

När vi läste budgetförslaget från den politiska majoriteten så kände vi ett hopp om att det äntligen skulle hända något med lönerna även för Kommunals yrkesgrupper. Detta då Kommunals medlemmar stått i fronten under en pandemi samtidigt som det blivit en inflation i samhället som inte möttes upp av arbetsgivaren i den senaste lönerevisionen. Men ack vad vi bedrog oss! Region Örebro län har bevisligen som ambition att fortsätta ligga i botten av löneligan bland landets regioner.

Nu kräver vi svar från ansvariga inom Region Örebro län! Vilka satsningar är ni beredda att göra för Kommunals medlemmar?

Den 11 september är det val och upp till bevis. Vilka vågar ta steget och satsa på Kommunals medlemmar?

Kommunal Sektion sjukvård-trafik Örebro län

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.