Hoppa till huvudinnehållet

Bjurbäckens slusscafé populärt bland turister: ”Kom 33 000 förra året”

Publicerad:
Lars-Erik Wall driver Bjurbäckens slusscafé.
Lars-Erik Wall driver Bjurbäckens slusscafé. Foto: Göran Persson

Bjurbäckens slusscafé är ett givet besöksmål för många i sommar. Om du inte passerar slussarna med egen båt kan du ta bilen hit för att avnjuta en fika i en naturskön kulturhistorisk miljö. Slusscaféet är öppet varje dag fram till den 15 augusti.

Bjurbäckens slusscafé är ett populärt utflyktsmål för både båtägare, husbilsägare och andra turister. Varje år kommer det tusentals besökare för att njuta av platsen och ta en fika. Även många utländska gäster hittar hit.

Lars-Erik Wall, från Dala-Järna, driver Bjurbäckens slusscafé för tredje året i rad. Han har lång erfarenhet av att bland annat arbeta med restauranger och caféer. Kontakten med kunderna är något av det som han uppskattar allra mest.

– Det kom 33 000 besökare förra året, berättar Lars-Erik Wall och förklarar varför han återvänder år efter år för att driva caféet.

– Det är miljön här. Jag tycker att det är kul helt enkelt. Det är konceptet med slussar, det kommer folk och det rör sig hela tiden.

Caféet inbäddat i härlig grönska.
Caféet inbäddat i härlig grönska. Foto: Göran Persson

Han fascineras av hur fantastiskt fint det är på den här platsen och så tycker han att det är väldigt roligt att driva caféet. Men det blir långa arbetsdagar.

Han kliver upp redan klockan 04.00 på morgonen och börjar baka strax efter det, sedan pågår arbetsdagen ända fram till klockan 22.00 på kvällen. Men han får även hjälp från sin familj.

Flaggan i topp.
Flaggan i topp. Foto: Göran Persson

Många godsaker

Här finns det möjlighet att köpa både kaffe, te, bullar, kakor och bakelser.

– Vi har även räksmörgåsar och laxsmörgåsar. Allt är hemgjort. Det är gammaldags bak helt enkelt.

Godsaker till kaffet.
Godsaker till kaffet. Foto: Göran Persson

Caféet har öppet fram till den 15 augusti, eventuellt blir det till sista augusti om det är fint väder.

En slusstrappa

För att underlätta transporterna mellan Filipstads Bergslag och Kristinehamn anlades en kanal med slussar förbi forsarna vid Bjurbäcken under åren 1853-1857.

Bjurbäckens slussar är ett imponerande byggnadsverk.
Bjurbäckens slussar är ett imponerande byggnadsverk. Foto: Göran Persson

Slusstrappan vid Bjurbäcken har tre steg som lyfter båtarna cirka elva meter. Det går bra att slussa från den 1 juni fram till den första veckan i september. Slussning sker alla dagar, efter föranmälan och överenskommelse om tid med slussvakten.

Lars-Erik Wall framför några av de båtar som han hyr ut.
Lars-Erik Wall framför några av de båtar som han hyr ut. Foto: Göran Persson

Många båtägare väljer dock att åka till slusscaféet och fika, för att sedan vända hemåt. Därmed är det inte alla båtar som utnyttjar slussarna.

– Det kommer omkring 150-200 båtar varje sommar, under de år jag har varit här.

Bryggorna nedanför slussarna.
Bryggorna nedanför slussarna. Foto: Göran Persson

Men att slussa en båt är en upplevelse i sig. Faktum är att det är många som kommer med kanot som väljer att åka in i slussarna just för att ta del av denna upplevelse, även om det kanske skulle gå snabbare att bära kanoten förbi slussarna.

Det finns även en gästhamn här och dessutom åtta ställplatser med el för husbilar.

Bjurbäckens slusscafé lockar även många utländska turister.
Bjurbäckens slusscafé lockar även många utländska turister. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

FilipstadSommarSommar på 60 minuterTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.