Hoppa till huvudinnehållet

Simhoppsklubben gör nystart sedan pandemin satt stopp

Publicerad:
Anna Ragén är ordförande i Bofors simhoppsklubb där tränarnestorn Mathz Lindberg är vice ordförande. Foto: Tomas Nilsson

Bofors simhoppsklubb planerar för en nystart utan elithoppare.

Med Anna Ragén som ny ordförande. Och Mathz Lindberg som vice ordförande.

– Pandemin var nära att knäcka oss men nu blickar vi framåt, säger Mathz Lindberg som ser fram emot att klubben ska återuppta nyrekryteringen.

För ett par år sedan hade Bofors simhoppsklubb sex hoppare på elitnivå.

Så sent som i december tog sig två hoppare till final i junior-VM: Mikaela Dietmann, bland de äldre juniorerna, och Julia Ragén, som tävlade i den yngre klassen.

Men i våras stod det klart att ingen av hopparna längre ville satsa vidare på elitnivå.

– Coronapandemin förstörde oerhört mycket för idrotten. För oss var det ett riktigt hårt slag då det i princip var två år då det inte handlade om några ”riktiga” tävlingar. Då det mesta stod stilla. Allt som byggts upp under lång tid bara föll isär. Det blir väldigt ensamt, även om tjejerna haft varandra att träna tillsammans med, att nästan bara träna och träna och träna, säger Mathz Lindberg.

”Som en bebis”

När det inte fanns några elithoppare kvar bestämde sig han och Ulrika Knape Lindberg för att göra ett uppehåll som tränare över sommaren.

– Vi hade tidigare sagt att vi följer den här kullen så länge någon därifrån håller på. Men simhoppet här är som en bebis för oss. Och den lämnar man inte bort, säger han som en förklaring till att det blir ett fortsatt engagemang i klubben även om Mathilda Roxne, Ellen Sachs, Lisa Tiger, Matilda Nilsson, Mikaela Dietmann och Julia Ragén inte längre tävlar.

Mathz och Ulrika kommer att finnas med som stöd för den nya generationen tränare där ett par av de senaste elithopparna ska finnas med.

– Elina Olsson, Julia Ragén, Matilda Nilsson, hoppas jag finns med som tränare till hösten, och ytterligare någon, säger Mathz.

Satsning på nybörjare

Tidigare år, innan pandemin, har Bofors simhoppsklubb ”fått in” cirka tio nya hoppare varje år.

– Åldern på barnen har egentligen ingen betydelse. Det går bra att börja redan när man är fem–sex år. Om någon är lite äldre än så är den förstås också välkommen. Av de ungefär tio som börjar varje år hoppas vi att åtminstone tre tycker att det är så roligt att de vill fortsätta, säger Mathz Lindberg.

Under våren har klubben haft bortåt 15 nybörjare ”i farten”.

– Tidigare handlade det om ungefär 25 barn och ungdomar i grupperna under elithopparna, säger Mathz Lindberg.

Ett utökat samarbete med närliggande klubbar hoppas han ska leda till ett bra fungerande utbyte av tankar och idéer, och även till möjlighet att i början inte behöva åka så långt för att få tävla.

Ingen tvekan för Anna

När det stod klart att Bofors simhoppsklubb inte hade några hoppare kvar på elitnivå sammanföll det med att det var dags att välja ny ordförande i stället för Johan Dietmann.

– Jag visste förutsättningarna, säger Anna Ragén som tog över som ordförande.

– När Mathz tackade ja till att bli vice ordförande och finnas kvar i vår verksamhet var det ingen tvekan för min del, fortsätter hon.

Anna Ragén berättar så här om sin koppling till simsporten.

– Jag var här i badhuset väldigt mycket som barn. Man kan säga att jag är uppväxt i badhuset. Och alltid, verkligen alltid, fanns Klas Dahlgren här som tränare för simhopparna på den tiden.

Klas som under lång tid var en föregångare till Mathz Lindberg och Ulrika Knape Lindberg och även jobbade tillsammans med båda.

Friidrott

– Jag simmade i ett och ett halvt år. Annars var det friidrott i Granbergsdals IF för min del. Höjdhopp, mångkamp och 400 meter häck. Upp till junioråldern. Men jag har ett starkt minne kopplat till simhoppning även om jag aldrig tränade eller tävlade själv. Den dagen då jag fyllde nio år dök jag från femman.

När dottern Julia satt hemma och såg på VM i Barcelona, sommaren 2013, sade hon: ”Det där ska jag göra”.

– Hon hade inte haft något intresse av att vara i badhuset tidigare men sedan dess har det under många år blivit väldigt mycket tid här.

Halkade på svikten...

Anna Ragén har gått en domarutbildning, varit sponsoransvarig i klubben, och även hoppat själv.

– Jag halkade på svikten...men annars var det verkligen jätteroligt, säger hon med ett skratt.

– Jag kan absolut rekommendera alla andra att testa vuxenhoppning, tillägger hon.

Då är vi inne på ytterligare ett ben som simhoppsklubben vill stå på: vuxenhoppning.

– Det är sådant vi inte haft möjlighet att ha tidigare. Det är stort på andra ställen och något som kan bli populärt även här, säger Mathz Lindberg.

Positivt på framtiden

Båda ser positivt på Bofors simhoppsklubbs framtid.

Anna Ragén säger:

– Vi har en bra ekonomi. Det är en viktig uppgift att säkerställa att det även kommer fortsätta vara så. Vi vill bidra till svensk simhoppnings framtid, förvalta den mycket fina traditionen med att vår klubb fostrar mycket duktiga hoppare. Och vi vill fortsätta arrangera större tävlingar eftersom vi har en utmärkt fungerande organisation.

Mathz Lindberg fortsätter:

– Genom åren har simhoppsklubben fått mycket beröm för arrangemangen. Dessutom, och det är inte minst viktigt, har Karlskoga som stad blivit mycket uppskattad och omtyckt av gästerna som kommit till våra tävlingar. Så vill vi att det ska fortsätta vara, även om vi för tillfället inte har några egna hoppare som just nu är redo att tävla i större mästerskap.

Han nämner även träningsläger för hoppare utifrån.

– Vi har ju tillgång till svensk simhoppnings två största genom alla tider så det är jag övertygad om borde bidra till att många vill komma hit och träna.

Han syftar då på sin fru Ulrika Knape Lindberg, olympisk mästarinna, och dottern Anna Lindberg, med fem OS bakom sig – bland mycket annat.

Nya badhuset

Att det nya badhuset i Karlskoga enligt planeringen ska stå färdigt och inflyttningsklart 2026 ser båda positivt på. Likaså att det ska förläggas till Nobelområdet.

– Vi kommer att få jättebra möjligheter både för landträning och hoppträning, om allt blir som vi önskar, så det är något vi alla i klubben verkligen ser fram emot med mycket stor tillförsikt, säger Mathz Lindberg.

Något som Anna Ragén direkt nickar instämmande till.

Anna Ragén

Yrke: Vd för egna företag. Forskar inom ämnet företagsekonomi på deltid på Karlstads universitet. Kommunfullmäktiges ordförande i Karlskoga.

Övriga intressen: Träning och idrott-sport.

Det bästa med Bofors simhoppsklubb:

Klubben har tränare och domare i världsklass.

En anrik klubb med tradition och historia som satt Karlskoga på Sveriges idrottskarta.

Klubben har byggt en varm gemenskap och sammanhållning, både hos de aktiva och de tidigare aktiva hopparna.

Klubben har och har haft fantastiska föräldrar som engagerat sig i träningar och tävlingar.

Klubben är en av Sveriges bästa arrangörer av simhoppstävlingar.

Familj: Make Mikael, barn Sofie, Jesper, Julia och fyra barnbarn (Oliva, Julian, Lilian och Gabriel).

Bor: Centralt i Karlskoga, fem minuter från badhuset.

Kör: Mercedes GLS 400 och Dodge Challenger 1971.

Mathz Lindberg

Tidigare yrke: Skolledare-rektor.

Det bästa med Bofors simhoppsklubb:

De ungdomar som har funnit sin väg till simhallen och börjat simhoppa. Det har alltid funnits positiva föräldrar som har varit med och stöttat verksamheten vid tävlingar och andra aktiviteter.

Familj: Gift med Ulrika, barnen Anna och David samt sex barnbarn.

Bor: Villa, Karls Åby som är ett område att trivas i.

Bil: Hyundai och Mitsubishi.

Nu har alla sex elithoppare i Bofors slutat: Bara nybörjare kvar

Artikeltaggar

Anna RagénBofors SimhoppsklubbKarlskogaMathz LindbergSimhoppStrandbadetUlrika Knape Lindberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.