Hoppa till huvudinnehållet

Andersson möter Erdogan i Madrid

Publicerad:
Statsminister Magdalena Andersson på pressträff med Natochefen Jens Stoltenberg i Bryssel på måndagen.
Statsminister Magdalena Andersson på pressträff med Natochefen Jens Stoltenberg i Bryssel på måndagen. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Kan en direkt dialog få det att lossna för Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap?

I dag möter statsministern Turkiets president i Madrid.

Mötet hålls inför Natoländernas stora toppmöte, som inleds med en galamiddag med spanske kung Felipe i Madrid i kväll.

På förmötet med Magdalena Andersson och Recep Tayyip Erdogan deltar även Finlands president Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Förhoppningen är att göra framsteg när det gäller Turkiets motstånd mot de svenska och finländska ansökningarna om medlemskap. Mötet följer på nya samtal på lägre nivå som hölls i Natoregi på måndagen.

– Jag har starkt hopp om att den här dialogen framgångsrikt ska kunna avslutas i en nära framtid, helst före toppmötet. Det skulle göra det möjligt att omedelbart dra i gång Sveriges och Finlands ansökningsprocess, sade Andersson på en kort presskonferens i Bryssel i går efter att ha träffat Stoltenberg på Natohögkvarteret.

Erdogan säger enligt turkiska medier att han pratat med USA:s president Joe Biden under tisdagen, och att ett nytt möte mellan de två kan komma att ske i kväll eller i morgon.

Erdogan: Ska visa bilder

I måndags sade Erdogan att han kommer göra "allt som är nödvändigt för vårt lands rättigheter och intressen" under Natomötet, rapporterar AP. Presidenten säger att han ska lägga fram dokument och bilder på vad han beskriver som terrorgrupper – kurdiska militanta grupper och USA-baserade predikanten Fethullah Gülens nätverk, som av presidenten pekas ut för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Detta för att visa sina motparter "hyckleriet" gällande terrorism.

Erdogan hävdar att Finland och Sverige är för mjuka mot kurdisk terrorism och är kritisk mot att länderna inte exporterar vapen till Turkiet.

– Vi kommer att vara tydliga med dem att det inte är möjligt att vänta sig en förändrad attityd från Turkiet förrän den bilden ändras, sade Erdogan under ett regeringsmöte i Ankara.

"Paradigmskifte"

På presskonferensen i måndags var både statsminister Andersson och Natochefen noga med att påpeka vad Sverige gjort och gör för att hantera den "säkerhetsoro" som Turkiet framfört: om terrorbekämpning, vapenexport och utlämningar.

– Ni har redan gjort tillägg till svensk lag. Ni har dragit i gång nya polisutredningar mot (terrorstämplade kurdiska partiet) PKK och ni tittar just nu på turkiska utlämningsönskemål. De här konkreta åtgärderna innebär ett paradigmskifte i Sveriges inställning till terrorism i en farligare och mer oförutsägbar värld, sade Stoltenberg i Bryssel.

Peter Wallberg/TT

Wiktor Nummelin/TT

Artikeltaggar

FinlandJens StoltenbergMadridMagdalena AnderssonNatoPolitikRecep Tayyip ErdoganSauli NiinistöSverigeTurkiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.