Hoppa till huvudinnehållet

Corona-smittan i länet tilltar: Antalet fall ökar med 30 procent

Publicerad:

Spridningen av corona-viruset tilltar i länet. Förra veckan ökade antalet fall med nästan 30 procent och enligt biträdande smittskyddsläkare Johanna Furberg är den nya undervarianten till omikron boven i dramat.

Undervarianten benämns BA5 och sägs vara mer smittsam än omikron, något som blottläggs av regionens senaste virusstatistik. I den gångna veckan kunde 175 nya fall inrapporteras, vilket kan jämföras med samma siffra från veckan dessförinnan som låg på 137. Även om undervarianten är mer smittsam uppger Furberg att den inte är mer farlig.

– Vi ser en ökning av antalet bekräftade fall av covid-19 i regionen men också i hela Sverige. Orsaken tros vara den nya undervarianten av omikron som sprids mer effektivt men som fortfarande inte ger en allvarligare sjukdomsbild, förklarar Furberg.

På frågan om det finns en risk för en ny våg svarar Furuberg återhållsamt och menar att det ännu är för tidigt att sia något om.

– Det vi får göra i det här läget är att fortsatt tänka på att stanna hemma om man är sjuk, oavsett om man har covid eller inte, klargör Furberg.

Låg incidens

Bland regionens siffror kan också utrönas att en av tre personer fortfarande inte tagit sin tredje vaccinspruta och medan smittskyddsläkaren inte kan svara för skälen till det framlägger hon ändå att alla över myndighetsålder bör ta dosen.

– Alla över 18 rekommenderas att ta tre doser vaccin och vissa grupper rekommenderas ytterligare påfyllnadsdos. Vaccinet gör så att man blir mindre sjuk och att färre behöver vård, avslutar Furberg.

För trakten är siffrorna, enligt Furberg själv, i nivå med länssnittet. Under förra veckan kunde man för Karlskoga och Degerfors redogöra för 16 respektive fem nya fall, vilket motsvarar en incidens om 0,53 respektive 0,52. Incidensen är ett mått på antalet fall per tusen invånare och gör det därför möjligt att lättare kunna jämföra kommuner och regioner med olika befolkningsmängd. I länet har Hällefors högst incidens, då man under förra veckan kunde uppmäta den till 2,58.

Artikeltaggar

CoronavirusetÖrebro länRegion Örebro länSmittspridningVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.