Hoppa till huvudinnehållet

Fläsk och raggmunk – vinnande koncept på golfrestaurangen

Publicerad:
Karin Sohl, i mitten, tillsammans med några anställda, Paulina Svensson. Anna-Karin Odheim, Jennie Dahlén och Therese Sohl.
Karin Sohl, i mitten, tillsammans med några anställda, Paulina Svensson. Anna-Karin Odheim, Jennie Dahlén och Therese Sohl. Foto: Jonny Ohlsson

Olika varianter av husmanskost är vinnande koncept för Värmlands i särklass mest prisbelönta restaurang, Kils Golfrestaurang.

Karin Sohl, som äger verksamheten, har allt sedan starten för 18 år sedan satsat hårt på råvarorna. Något som klart medverkat till framgångarna för restaurangen.

– Jag tror att vi lyckats hitta de bästa råvarorna. Kriget i Ukraina har gjort att råvarupriserna gått i taket, men jag håller ändå nere priserna. Lunchpriset har bara höjts med tio kronor till 115 kronor.

Men hur blir det då med lönsamheten ?

– Min strategi är att få flödet av gäster att öka. Då klarar jag att fortsätta med ett lågt pris för mat som egentligen skulle kosta betydligt mer.

Karin Sohl glömmer aldrig starten på pandemin.

– Det blev en enda stor chock. Samtidigt blev jag rädd för att företaget skulle kantra, men åren före pandemin hade jag byggt upp ett kapital som efteråt visat sig bli räddningen.

Åren innan pandemin omsatte restaurangen, som har arrendekontrakt med Kils golfklubb, årligen cirka sex miljoner kronor. Under pandemin handlade det om betydligt lägre omsättning.

Under pandemin ökade golfspelandet kraftigt, men för golfrestaurangerna blev det enormt jobbigt.

– Vi fick se till att det inte blev allt för stora kollisioner mellan gästerna i restaurangen.

Karin Sohl och en av golfspelarna i Kil, Eva Flödén.
Karin Sohl och en av golfspelarna i Kil, Eva Flödén. Foto: Jonny Ohlsson

Under pandemin blev julbordssäsongen dramatisk.

– Ett av åren avbokades nästan 700 julbord, men vi gav oss inte. Vi åkte helt enkelt ut till rätt många företag med maten. Det gäller att hitta lösningar på problem. Det är vi rätt duktiga på.

För Karin Sohl har framgångarna för Kils golfrestaurang blivit något av en revansch. I sin ungdom kom hon inte in på utbildningen i Grythyttan, men gick andra vägar inom branschen.

– Jag hade dåliga betyg i skolan och undrade egentligen hur det skulle bli med jobben, men jag utbildade mig till kock. Sedan blev det jobb inom både offentliga kök samt krogar.

Det vinnande konceptet är husmanskosten och god service, säger Karin Sohl, som med framgång driver Kils golfrestaurang.
Det vinnande konceptet är husmanskosten och god service, säger Karin Sohl, som med framgång driver Kils golfrestaurang. Foto: Jonny Ohlsson

Hyllar anställda

Karin Sohl menar att de anställda, tre-fyra fast anställda och resten säsongsanställda, betytt mycket för framgångarna.

– Det handlar inte bara om att köpa råvaror med god kvalité. Det gäller ju också att tillaga maten på rätt sätt och få våra gäster att trivas. Vi älskar det vi gör och vi får enorm respons .

Nu åker folk långa vägar för att besöka Kils Golfrestaurang. För många är restaurangen ett utflyktsmål.

– Det är riktigt kul att se hur gästerna, som vi hade före pandemin , kommer tillbaka. Vi är sedan flera år tillbaka inte bara en golfrestaurang. Vi är en lunch- och middagsrestaurang för alla som gillar husmanskost.

Så du skulle aldrig satsa på gourmeträtter?

– Det är inte vår grej. Efter alla år vet vi att det vinnande konceptet är alla varianter av husmanskost. Vid behov kan vi självfallet ordna med gourmeträtter.

Studiebesök

Faktum är att restaurangägare från när och fjärran gör oanmälda studiebesök vid Kils golfrestaurang.

– Några känner vi igen. En del tar kontakt med oss och vill veta mer om framgången. Andra äter och försvinner , säger Karin Sohl.

Restaurangen har alltid flera rätter att välja på , kött, fisk eller kyckling, samt soppa.

Favoriträtten

Vilken är gästernas favoriträtt?

– Det är nog fläsk och raggmunk.

Hon känner sig som en allt i allo i restaurangen. Det betyder att hon ofta är med och lagar maten, serverar och diskar.

– Ibland händer det att jag tar en sväng ut till gästerna för att få deras reaktion på maten. Det är nyttigt att ha kundkontakt.

Hon spelar inte golf, men söker sig i bland ut på banan med en och annan läckerhet från köket.

Vid sidan av restaurangjobbet hinner hon också med att vara mentor för blivande kockar.

Utmaningen

Den stora utmaningen för Karin Sohl framöver är att behålla och ytterligare förbättra matutbudet.

Så till priserna som gjort att Kils Golfrestaurang kommit i blickpunkten något utöver det vanliga.

– Fyra år, 2015, 2019 , 2020 och 2021 har vi fått priset som Sveriges bästa golfrestaurang. Det är Golfhäftet som anordnar omröstningen och ofta deltar mellan 80 000 till 90 000 golfare med sina åsikter.

Hur tror du det blir i år?

– Nu är det nog slut på alla hyllningarna, men vi kan leva länge på det som hänt.

Det är helt unikt att en liten golfrestaurang i Värmland blir så prisad, säger Tage Nordkvist, ordförande i Kils Golfklubb och tränaren, Anton Ericsson.
Det är helt unikt att en liten golfrestaurang i Värmland blir så prisad, säger Tage Nordkvist, ordförande i Kils Golfklubb och tränaren, Anton Ericsson. Foto: Jonny Ohlsson

Helt unikt

Tage Nordkvist är styrelseordförande i Kils Golfklubb. Han formligen hyllar Karin Sohl och hennes personal för den insats de gör i restaurangen.

– För det första är det helt unikt att en liten golfrestaurang får så många priser. Dessutom är det viktigt för våra medlemmar och andra gäster att få del av den fantastiska husmanskosten.

Längre fram i år planerar Tage Nordkvist och Karin Sohl att underteckna ett nytt hyresavtal mellan klubben och restaurangen.

Artikeltaggar

GolfKilKils GKKrogarMat & dryckNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.