Hoppa till huvudinnehållet

Tar emot en nära en halv miljon kronor för att satsa på ”cykelbibliotek”

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se
Degerfors kulturchef Sofia Luthman berättar att man med glädje mottagit biblioteksstödet.
Degerfors kulturchef Sofia Luthman berättar att man med glädje mottagit biblioteksstödet. Foto: Kajsa Juslin

Kulturrådet främjar landets biblioteksverksamhet och utdelar drygt 150 miljoner kronor. Både Degerfors och Karlskoga får ta del av miljonregnet och tar emot summor som ska öka utbudet för allmänheten.

När myndigheten, på uppdrag av regeringen, nu för femte året i rad delar ut det tillfälliga biblioteksbidraget var det 233 kommuner som skrev upp sig på ansökarlistan tidigare i vår. Även om samtliga kommuner som sökt också beviljas bidrag så är den sammantagna utdelningen lägre än det man sökt för. Totalt ansökt belopp uppgår till drygt 250 miljoner kronor och av detta beviljas alltså drygt 60 procent, eller 150 miljoner.

Av den potten får Degerfors bibliotek 400 tusen kronor, i rådets beslutsunderlag framgår att man sökt för 630 tusen. Enligt Degerfors kommuns kulturchef Sofia Luthman är det lägre beviljade beloppet dock inget som förhindrar några av bibliotekets planer.

– Bidraget är väldigt välkommet såklart. Summan möjliggör för satsningar som vi annars inte kunde ha genomfört så det ska bli kul att förbättra verksamheten, berättar Luthman.

Vad ska pengarna användas till?

– Vi ska satsa mer på det vi gjort tidigare, bland annat den fysiska miljön men också våra digitala tjänster. Förra året satsade vi mycket på uppsökande tjänster med bokpåsar på skolor så att det blir som ”kapprumsbibliotek”, svarar Luthman och fortsätter:

– Nu har vi också tänkt köpa in en ”Eventbike”, som är en elcykel för evenemang. På den kan man ha en bokhylla för fysiska böcker och tanken är att vi ska besöka olika platser, bland annat skolor, där man kan låna böcker och skaffa lånekort med hjälp av en surfplatta. På så vis kan vi ta biblioteket dit låntagarna finns, förklarar hon.

Tre miljoner till länet

Enligt Luthman själv har man också tänkt att allokera delar av summan till den tekniska utrustningen i bibliotekets lokaler, som främst kommer att nyttjas vid filmvisning och författarbesök med mera.

– Det här gör det möjligt för oss att erbjuda något mer, avslutar Luthman.

För Karlskogas del uppgår den bifallna penningsumman till 300 tusen kronor där man sökt för 410 tusen. Den totala stödsumman för länet i stort belöper sig till drygt tre miljoner kronor, där Örebros kommunbibliotek mottager en tredjedel.

Såhär mycket får biblioteken i trakten

Beloppen anges i svenska kronor.

Degerfors kommun: 400 000

Filipstads kommun: 240 000

Hällefors kommun: 310 000

Karlskoga kommun: 300 000

Kristinehamns kommun: 1 300 000

Lekebergs kommun: 645 000

Ljusnarsbergs kommun: 425 000

Örebro kommun: 1 000 000

Källa: Kulturrådet

Bild från ett föredrag som hölls tidigare i år - något som man enligt Luthman ska satsa mer på.
Bild från ett föredrag som hölls tidigare i år - något som man enligt Luthman ska satsa mer på. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors bibliotekDegerfors kommun (org)KarlskogaKarlskoga bibliotekKulturrådetNyheterSofia Luthman

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.