Hoppa till huvudinnehållet

Därför väljer Moelven Karlskoga för nya pelletsfabriken

Publicerad:
Moelven expanderar med pelletsfabrik i Karlskoga. Foto: Johan Blomquist/Moelven

Moelven-koncernen expanderar sin verksamhet i Valåsen i Karlskoga med en pelletsfabrik med en kapacitet på 80 000-105 000 ton om året. Företaget satsar 382 miljoner kronor på fabriken som förväntas tas i drift 2024.

Koncernledningen har tidigare meddelat ett investeringspaket på totalt 635 miljoner kronor som skall fördelas mellan Moelven Valåsen AB och Moelven Edanesågen AB. Nu skall investeringspaketet förverkligas på Karlskogafronten.

För Karlskogaborna kommer pelletsfabriken innebära åtta nya arbetstillfällen och en utökad produktion i Valåsen. Moelven har sedan tidigare bedrivit sågverket Moelven Valåsen och hyvleriet samt distributionscentralen Moelven Valåsen Wood inom samma område. Verksamheten ska expanderas ytterligare med en vit träpelletsproduktion till den internationella marknaden från Karlskoga. Pelletsen kommer att distribueras via fartygsrutter från Vänern.

Varför valde ni just Karlskoga?

– Valet grundar sig i en kombination av geografisk beläggning och att vi vill integrera pelletsfabriken med nuvarande produktion i Valåsen. Vi har spenderat mycket tid över valet om stad och gjort grundläggande analyser, förklarar Lars Storslett, koncerndirektör med ansvar för virkesförsörjning, fiberomsättning och bioenergi.

Den nya fabriken kommer helt att integreras med sågverket. Energiproduktionen skall byggas ut för att tillgodose det ökade behovet av biobaserad energi som kommer som en konsekvens av redan pågående utvecklingsprojekt.

– Moelven tar ansvar för att ta tillvara hela naturresursen när vi brukar skogen. När hälften av timmerstocken blir fiberprodukter är detta ett mycket hållbart och lönsamt sätt att hantera restråvaran från våra sågverk, berättar Morten Kristiansen koncernchef på Moelven Industrier ASA.

Till en början kommer pelletsfabriken att producera 80 000 ton pellets om året. Fabriken kommer dock att dimensioneras för att producera närmare 105 000 ton pellets om året för att långsiktigt kunna öka produktionen.

Vad är vägen härifrån och framåt?

– Integreringen kommer ske på ett liknande sätt som vi har gjort i Norge, vilket kommer skapa nya möjligheter, berättar Kristiansen vidare.

Sedan tidigare har Moelven haft ett liknande projekt i Norge där pelletsproduktionen är integrerad med Soknabruket, som är beläget i den norska tätorten Sokna. Pelletstillverkningen i Sokna, var 2020 en produktionsmetod som aldrig tidigare har skådats i ett nordiskt klimat.

– Vi har en fördel i att vi kan ta till vara erfarenheterna från framgångssagan med vår första innovativa pelletsfabrik i Norge nu när vi nu ska ta oss an ett liknande projekt i Sverige, förklarar Morten Kristiansen i ett pressmeddelande.

Hur går det för pelletsfabriken i Norge?

– Den har nu varit 1000 dagar i drift och fungerar utmärkt på full kapacitet. Det är verkligen en framgångssaga, berättar Lars Storslett.

Hoppas du på samma framgångssaga i Karlskoga?

– Ja, jag ser väldigt positivt på framtiden och särskilt för Valåsens framtid, avslutar Lars Storslett.

Artikeltaggar

KarlskogaMoelvenMoelven Valåsen ABNäringslivValåsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.