Hoppa till huvudinnehållet

Sommarguidning i Nysunds kyrka

Publicerad:

Nysunds kyrka i Åtorp har öppnat för guidade turer som berättar mer om dess häpnadsväckande historia till allmänheten.

Sylvia Landgren guidar besökare i Nysunds kyrka
Sylvia Landgren guidar besökare i Nysunds kyrka Foto: Isak Höjer

Det skriker historia när man inträder den spånklädda timmerkyrkan bredvid Letälven i Åtorp. Takutsmyckningarna som är målade av Karlstadsmålaren Peter Mård, gör Nysunds kyrka till en unik se värdighet då målningarna aldrig har övermålats till den vita färg som präglar dagens svenska kyrkors innertak. Takmålningen ”änglar och moln” är en vacker syn som till och med kan få en 21-åring att häpna av förundran.

Ursprungligen kallades kyrkan för Sunds kyrka, vilket var ett namn som fick bytas med anledning av att en kyrka med likadant namn redan existerade. Genom detta uppstod det nuvarande namnet Nysunds kyrka – döpt efter sunds gård, vars ägare var av yttersta vikt för kyrkans bevarande. Även Camitz-släkten som är grundare till Degerfors järnverk har varit med och bidragit till kyrkan tillsammans med andra höjdarnamn.

Nu finns det möjlighet att delta på en guidad tur i Nysunds kyrka, där rariteter såsom ljuskronor, textiler och gravhällar från 1600-1700 tal finns bevarade för allmänhetens beskådning.

Kyrkan byggdes ursprungligen 1639, men har genomgått ett flertal förändringar under de senare 300 åren såsom att ett tresidigt kor byggdes i öster och ett torn i väster. Eftersom det var kyrkogångsplikt förr så fick kyrkan byggas ut. Runt om i skogarna rörde sig nämligen 4000 personer som var tvungna att leta sig till en kyrka vid veckoliga högmässor.

– Kyrkan har varit i ständig förändring, även fast man kanske inte tänker på det. Man bygger nytt samtidigt som man restaurerar det gamla, förklarar Sylvia Landgren, guide på Nysunds kyrka i Åtorp.

Guidningen startar sittande där max antal besökare är 42 personer, som sedan delas in i mindre grupper som får lära sig mer om Nysunds-kyrkans historia.

Efter en kort introduktion startar rundvandringen i kyrkan där man får titta föremål av alla slag.

– Guidningarna görs för att folk ska få reda på mer om kyrkan och varför den är byggd som den är. Den är trots allt väldigt unik och har en lång historia, förklarar Sylvia.

På tisdagar jämna veckor, under perioden 22 juni - 24 augusti finns det möjlighet att få en guidad visning av Nysunds kyrka. Degerfors-Nysunds församling erbjuder även guidade turer i Degerfors kyrka, vid kontakt med församlingsexpeditionen.

Artikeltaggar

ÅtorpNysunds kyrkaSommarSommar på 60 minuterTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.