Hoppa till huvudinnehållet

Kulturvecka i Sunne med 70 arrangemang

Publicerad:
Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2022 går till författaren Inger Edelfeldt. Priset delas ut 6 augusti i Frykensalen på Sunne bibliotek.
Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2022 går till författaren Inger Edelfeldt. Priset delas ut 6 augusti i Frykensalen på Sunne bibliotek. Foto: Lena Richardson

Har man en gång titulerats Sveriges längsta kulturvecka och delat ut priset till vinnaren av Selma Lagerlöfs litteraturpris årligen i decennier, då lämnar man avtryck i den värmländska kulturen.

Nu presenteras det rykande färska programmet som inte bara bjuder på arrangemang knutna till Selma Lagerlöfs författarskap, utan allt från barnteater till ett uruppförande signerat författaren Lars Andersson med musiker.

Det är inte på smått vis som en arbetsgrupp under Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris arbetat i ett halvår med att sätta upp ett program som tjuvstartar 29 och 30 juli och där kulturveckans ordinarie program pågår 31 juli - 7 augusti.

Ann Rundqvist, Irene Henriksson, Lars Andersson (författare, ej i arbetsgruppen), Maria Rundqvist, Daniel Skogman, Susanne Nyman och Lena Gynnemo.
Ann Rundqvist, Irene Henriksson, Lars Andersson (författare, ej i arbetsgruppen), Maria Rundqvist, Daniel Skogman, Susanne Nyman och Lena Gynnemo. Foto: Morgan Bäckvall

Programmet innehåller cirka 70 arrangemang på platser som Mårbacka minnesgård och framträdanden i kyrkbyarna i Sunne kommun.

Ruths garderob -  Ett kvinnoliv berättat i siden och chiffong heter Ingela Bendts programpunkt på Sundsbergs gård 3 augusti.
Ruths garderob - Ett kvinnoliv berättat i siden och chiffong heter Ingela Bendts programpunkt på Sundsbergs gård 3 augusti. Foto: Ewa Stackelberg

– Vi tycker det är väldigt roligt att vara igång igen efter två magra år. För två år sedan var det inget alls och för ett år sedan var det ett ganska bantat program. Men i år är det full rulle igen och vi har haft väldigt kul när vi jobbat med programmet, säger Lena Gyllemo, ordförande i arbetsgruppen.

Det är därför programmet blir så varierat, från det stora och det lilla till ganska hög vetenskaplig och konstnärlig nivå.
Lena Gynnemo

Förutom de vetenskapliga och rent litterära programmen med professorer och docenter under Kulturveckan i Sunne så radas den här gången mängder av andra programpunkter upp: med amatörteater, vandringar och inte minst, musik.

Martin Bagge och David Anthin ger programmet En svensk visbok – 99 visor och en psalm i spegelsalen i Rottneros park 2 augusti.
Martin Bagge och David Anthin ger programmet En svensk visbok – 99 visor och en psalm i spegelsalen i Rottneros park 2 augusti. Foto: Johan Tideström

– Det är tack vare att så många föreningar och arrangörer velat vara med. Det är därför programmet blir så varierat, från det stora och det lilla till ganska hög vetenskaplig och konstnärlig nivå, säger Lena Gynnemo.

Kulturveckan stora ”flaggskepp” är förstås utdelningen av Selma Lagerlöfs litterturpris som den här gången går till Inger Edelfeldt.

Författarsamtalet

Prisutdelningen sker i Frykensalen på Sunne bibliotek 6 augusti, men föregås av det traditionsenliga författarsamtalet som varit Kulturveckan trogen i all sin tid.

Jenny Aschenbrenner, litteraturkritiker och kulturjournalist samtalar med pristagaren under fredagskvällen 5 augusti i Frykensalen.

Arbetsgruppen informerar om de olika arrangemangen, men vill särskilt poängtera ett, Jordens ansikte, och författaren Lars Andersson är inbjuden att berätta:

– Det är ett musikverk i Sunne kyrka, 1 augusti, klockan 19. Texterna är från min senaste bok som heter Jordens ansikte. En del av de dikterna var skrivna med tanken att de ska kunna tonsättas, säger Lars Andersson.

Kulturveckan invigs 31 juli med tal av Lasse Anrell, journalist och krönikör i bland annat NWT.

Artikeltaggar

Inger EdelfeldtLars AnderssonMårbacka minnesgårdNöje/KulturSelma Lagerlöfs litteraturprisSommarSommar på 60 minuterSundsbergs gårdSunneSunne kyrka

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.