Hoppa till huvudinnehållet

Czarnecki lämnar Västervik efter hot – polisanmälan gjord

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
Reporter Fredrik Narvelid
Fredrik Narvelid
fredrik.narvelid@kt-kuriren.se
Niklas Czarnecki.
Niklas Czarnecki. Foto: ERIK MÅRTENSSON

Niklas Czarnecki lämnar sitt tränarjobb i Västerviks IK efter hot.

Czarnecki, som har tränarförflutet i både BIK Karlskoga och Färjestad BK, vände hem till moderklubben Västerviks IK för jobbet som assisterande tränare till Martin Gudmundsson inför förra säsongen.

Så här skriver klubben i ett pressmeddelande:

"Senaste tiden har Czarnecki utsatts för anklagelser och indirekta hot genom anonyma brev. Anklagelserna är kopplade till hans uppdrag i föreningen, men är också riktade mot Czarnecki som privatperson i syfte att skada hans anseende, rykte och att få honom att lämna sitt uppdrag. Anklagelserna är så pass grova att Czarnecki i samråd med styrelsen har polisanmält ärendet. Västerviks IK vill inte gå in på vad anklagelserna består i utan vill skydda Czarnecki med hänsyn till dennes personliga integritet och familj. Anklagelserna har bland annat kommit i form av anonyma brev både till Västervik IK:s kansli och till några fåtal sponsorer”.

– Styrelsen i Västervik IK har en absolut nolltolerans mot denna typ av anonymt påverkansbeteende och har försökt att stötta och hjälpa Niklas genom detta. Nu har det gått så långt att Niklas valt att inte aktivera den förlängning av kontrakt som skulle tagits vid i augusti. Vi är både arga och ledsna för Niklas skull. Han har varit en enorm resurs för Västerviks IK, men framför allt så ska man inte behöva utstå den här typen av grova anonyma påhopp som tränare. Det finns en människa bakom oss alla. Den individ som gör detta orsakar inte bara ett enormt lidande för Niklas, utan förstör för hela klubben som står för öppenhet, tolerans och gemenskap, säger Anders Wiman, ordförande i Västervik IK, i pressmeddelandet.

Czarnecki vill inte kommentera händelsen.

Två sejourer i BIK

Han tränade BIK:s allsvenska lag under fyra säsonger: 2004–2005 till och med 2007–2008.

Under 2017 kom han tillsammans med tidigare spelaren Daniel Wessner tillbaka som tränare för Karlskogalaget, som då sparkat tränarduon Tobias Thermell och Kristofer Näslund. Ett kraftigt förstärkt BIK kunde rädda sig kvar i allsvenskan utan kval efter en mycket stark avslutning.

Han tränade Färjestad hösten 2011, innan han fick sparken därifrån.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaHockeyallsvenskanIshockeyNiklas Czarnecki

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.