Hoppa till huvudinnehållet

Azra Osmancevic toppar listan som Sveriges framtida kvinnliga ledare

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

Azra Osmancevic från Degerfors fortsätter att förverkliga dröm efter dröm. Nu får hon kvitto på att hennes arbete gör skillnad och är nu listad som en av framtidens kvinnliga ledare.

– Jag trodde att det var ett skämt.

I början av maj presenterade Ledarna, Sveriges chefsorganisation, årets lista på Framtidens kvinnliga ledare. Listan innehåller en presentation av 75 kvinnor i Sverige i åldern 20-35, som uppvisat särskilda prestationer i sitt ledarskap.

En av dem är Azra Osmancevic från Degerfors, som placerade sig på en tolfte plats.

Azra är född i Bosnien Hercegovina men är uppväxt i Degerfors, och bor idag i Stockholm tillsammans med sin familj.

Ett skämt

Azra berättar att hon trodde att det var ett skämt när hon förra hösten fick mejl om att hon hade blivit nominerad. Hon kastade mejlet och tänkte inte mer på det.

– Det var inte förrän jag fick en påminnelse som jag förstod att det var på riktigt.

Tidigare i vår fick hon veta att hon hade tagit sig upp på listan.

– Jag är otroligt hedrad och känner mig väldigt peppad på att fortsätta att utvecklas som ledare. Det är ett kvitto på att det jag gör, gör skillnad. Det värmer i hjärtat. Bara att få nämnas bland de här kvinnorna känns overkligt.

Foto: Kajsa Juslin

Azra arbetar idag som Head of Business Development på Viaplay Group, och är medgrundare av legal tech-företaget Justic.

Drömmar

Hon berättar att hon redan i ung ålder insåg att det skulle krävas mycket för att kunna förverkliga sina drömmar.

– Jag vet inte riktigt var drivet kommer ifrån, men jag har alltid varit målmedveten och haft mycket energi. Jag är uppväxt i en familj med väldigt hög arbetsmoral och har på så sätt lärt mig tidigt att det krävs hårt arbete för att nå dit man vill.

Efter gymnasiet studerade hon musikproduktion som senare ledde till juridikstudier där hon förenade sina två intressen genom att specialisera sig inom immaterialrätt.

Examen närmade sig och det var dags att söka jobb, och målet var att satsa på musikbranchen i New York.

– Mitt första jobb blev som chefsjurist på skivbolaget Qryptone Music Group.

Foto: Kajsa Juslin

Bara något år senare tog streamingappen Spotify fart och satte käppar i hjulen för många traditionella musikbolag. Azra valde då att flytta hem till Sverige igen, där hon fick jobb på Mannheimer Swartling, som är ett av nordens ledande advokatbyrå inom affärsjuridik.

Karriär

Några år senare accepterade hon ett jobberbjudande från en av sina klienter, MTG, nuvarande Viaplay Group, och började sedan arbeta inom streaming.

– Jag lämnade juridiken och valde att satsa mer på business-orienterade roller. Sedan blev jag chef inom affärsutveckling, där jag arbetar idag.

Parallellt med hennes arbete på Viaplay Group är hon även medgrundare av legal tech-bolaget Justic, som syftar till att demokratisera juridiken och göra juridisk rådgivning mer tillgänglig och kostnadseffektiv för gemene man.

Hon har även startat mentorsprogrammet Femtorship som ska främja unga tjejers välmående.

– Det har minst sagt hänt en hel del de senaste elva åren, säger hon och skrattar.

Trots hennes många titlar och arbetsuppgifter, menar hon att ingen titel är viktigare än den hon fick för bara några år sedan — mamma.

Här är hon tillsammans med sin dotter Hermine.
Här är hon tillsammans med sin dotter Hermine. Foto: Kajsa Juslin

– Föräldraskapet är helt fantastiskt och det är mitt finaste och viktigaste jobb. Just nu lever jag mitt i småbarnslivet och jag vill passa på att njuta av mina döttrar samtidigt som jag fortsätter att utvecklas.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Mina drömmar då var att satsa på och arbeta med musik. De drömmarna har på sätt och vis uppfyllts genom att jag idag arbetar inom underhållningsbranschen där musik och film står i centrum. Jag vill fortsätta på det spåret jag är på nu med fler operativa roller och fortsätta utvecklas som ledare. Jag vill göra skillnad, både på samhälls- och individnivå, säger hon och fortsätter:

– För mig är det viktigt att mitt arbete har förankring hos människor och jag anser att för att orka driva förändringsarbete kring större samhällsfrågor behöver man också göra skillnad bland individer. Att se att man förbättrat något för en enskild person ger både glädje och motivation att kämpa för nödvändiga samhällsförändringar.

Vad har du för tips till blivande entreprenörer?

– Satsa på det du känner passion för, den lågan kommer att brinna längre. Våga testa dig fram och hitta något du tycker om. Det kostar inget att testa din affärsidé genom att berätta om den för vänner och bekanta och höra deras respons. Men framförallt, se till att ha roligt på vägen. Man ska hålla länge, så det gäller också att hitta tid för återhämtning.

Artikeltaggar

JuridikLedarskapNäringslivSamhälleSpotifyViaplay

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.