Hoppa till huvudinnehållet

Amerikansk forward klar för BIK: ”Passa bra på större rinkar”

Publicerad:
USA:s Logan Cockerill i en junior-VM-match från 2018 mot Kazakstan. Foto: Erik Simander/TT

BIK Karlskoga förstärker sitt lag med Logan Cockerill, 23 år.

– Det är en speedig forward. Vi tror att hans skridskoåkning kommer utmärka sig ännu mer på de större rinkarna här i Europa, säger BIK:s klubbchef Torsten Yngveson.

Innan Yngveson tog semester gjorde han på fredagsmorgonen klart de sista detaljerna med den amerikanske forwarden Logan Cockerill som kommer till Karlskoga i början på augusti, dagarna innan BIK återsamlas efter semestern.

Kontraktet är skrivet på ett år.

Cockerill, som är tänkt som en spetsspelare i BIK:s lag, kommer närmast från Boston University där han har fem år bakom sig. De två senaste säsongerna har han varit lagkapten där. Året innan var han en av de assisterande lagkaptenerna.

New York Islanders

Han har meriter från såväl 17- som 18- och 20-årslandslaget i USA. Med 20-årslandslaget spelade han junior-VM årsskiftet 2018–2019.

Med 18-årslandslaget blev han världsmästare. För 20-årslandslaget blev det VM-silver.

Sommaren 2017 blev han tingad i sjunde rundan, som det 201:a valet totalt sett, i NHL-draften. Det var New York Islanders som valde honom.

Positiv känsla

Både Yngveson och tränarna, Karl Helmersson och Johan Schoultz, har en mycket positiv känsla när det gäller nyförvärvet.

– Han är inte så stor...

Vikt: 76 kilo, längd: 179 centimeter – enligt statistiksidan www.eliteprosects.com

– ...men har en frän spelstil och kan ta för sig på ett bra sätt.

Logan Cockerill, i röd tröja, i en match för Boston Universty som här möter Michigan.
Logan Cockerill, i röd tröja, i en match för Boston Universty som här möter Michigan. Foto: Michael Dwyer

Yngveson har varit i kontakt med flera SHL-lag som "scoutat” Cockerill.

– Vårt positiva intryck har förstärkts efter att jag bollat med mina kollegor, säger Yngveson.

På BIK:s hemsida säger nyförvärvet:

– I samband med att jag tog examen i våras kontaktades jag av BIK Karlskoga och kände direkt att detta var ett mycket intressant och bra val för mig. Jag ser fram emot att komma till Karlskoga och, tillsammans med laget, jobba för framgång även i år. Som spelare vill jag vara med och bidra både på och vid sidan av isen och jag tycker också att det ska bli kul att få lära känna nya lagkamrater, klubben och alla supportrar!

Nöjd med truppen

Det här innebär att BIK har klart med två målvakter, åtta backar och 13 forwards-centrar, och att Yngveson är nöjd med läget.

– Det är ingen brådska om det visar sig att vi vill ta in ytterligare en forward. Det kan, kanske, bli aktuellt med ytterligare en förstärkning i "elfte timmen” eller så avvaktar vi tills säsongen har börjat.

Klubbchefen ser positivt på att målvaktssidan är intakt jämfört med förra säsongen och att det även på backsidan ser nästan likadant ut.

– Det känns som att vi förstärkt på många platser och att vi har spelare för att kunna spela bra hockey. Därefter gäller det förstås att alla trivs tillsammans och att alla kickar in i vårt spelsystem, så som det blev förra säsongen.

BIK har de två senaste åren gått till semifinal i det hockeyallsvenska slutspelet efter att ha varit ett topplag i grundserien: tvåa 2020–2021 och trea det gångna spelåret.

Torsten Yngveson.
Torsten Yngveson. Foto: Kajsa Juslin

BIK:s truppbygge

Kontrakt till och med säsongen 2022–2023: Logan Cockerill (ny från Boston University, USA), Markus Modigs (ny från Linköping) Albin Eriksson (ny från Ässät, Finland), Ludwig Persson (lån från Frölunda), Max Wennlund (ny från HV71), David Lilja, Marcus Hellgren Smed, Arvid Aronsson, William Pethrus, Sebastian Collberg, Gustaf Franzén, Juliuz Persson, Åke Stakkestad, Johan Larsson, Edwin Lindström, David Lindquist och Philip Eriksén.

Kontrakt till och med säsongen 2023–2024: Måns Krämer (ny från Vimmerby), Kalle Jellvert, Wilhelm Westlund, Lars Volden, Henrik ”Kingen” Larsson och Alexander Leandersson.

Klara förluster: Aleksi Rekonen (Plzen, Tjeckien), Henrik Björklund (Färjestad), Viktor Lennartsson (Tingsryd), Albert Lyckåsen (AIK), Marc-Olivier Roy (Pustertal, Italien), Joel Kiirikki (Lindlöven), Oliver Åkelid (Nyköping), Sebastian Fakt, Janne Tavi och Emil Öhrwall.

Huvudtränaren Karl Helmersson och målvaktstränaren Håkan Eriksson har kontrakt även över nästa säsong (2022–2023).

Assisterande tränaren Johan Schoultz har kontrakt över nästnästa säsong (2023–2024).

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagHockeyallsvenskanIshockeyKarlskogaLogan CockerillNobelhallenTorsten Yngveson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.