Hoppa till huvudinnehållet

Maria Sandström: Ett helgon för vår tid

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Krånglar internetuppkopplingen?

Är det alltid något strul med datorn? Ingen fara! Nu finns det ett helgon även för dessa moderna problem. Idag ska vi stifta bekantskap med Carlo Acutis, internets skyddshelgon.

Det unga helgonet föddes i London den 3:e maj 1991. Hans föräldrar kom från Italien och Carlo var bara några månader gammal när familjen flyttade till Milano. Föräldrarna var inte särskilt religiösa, ändå utvecklade Carlo redan som liten en djup kärlek till Gud och till Kristus. Efter att han tagit emot sin första kommunion, gick han till mässan så ofta han kunde. Han drog med sig sina föräldrar och ibland även släktingar och med tiden kom även moderns tro att fördjupas.

Förutom kärleken till Gud, hade Carlo också en särskild kärlek till de utsatta och skolkamrater har vittnat om att Carlo ofta stod upp för de mobbade och utstötta.

Men vad är då Carlos koppling till internet? Som många tonårspojkar gillade Carlo att spela spel via internet. Dock tillät han sig enbart en timmas spelande per vecka. Detta för att öva sin inre styrka. Men han var också en duktig programmerare. Han byggde sin egen hemsida där han berättade om mirakler i samband med den heliga Mässan.

I tonåren insjuknade Carlo i leukemi. Han dog den 12:e oktober 2006. Hans kärlek till Gud, till mässan och till de utsatta i hans omgivning påverkade många av dem som han mötte och han är ett exempel på hur även en enskild person, till och med ett barn, kan göra skillnad i världen. Carlos omsorg om sina skolkamrater var kristen tro omsatt i praktisk handling. Det var en omsorg som kom ur en djup kärlek till vår Herre och till den heliga Mässan och som sedan kom alla dem han mötte till del.

Carlo förklarades salig den 10:e oktober 2020 av Påve Franciskus.

Så nästa gång datorn krånglar, varför inte prova att be det unga helgonet Carlo Acutis om hjälp?

Maria Sandström

Artikeltaggar

FamiljKrönikorTänkvärt