Hoppa till huvudinnehållet

Skräckresa för VM-hopp: ”Jag fruktade svår skada eller i värsta fall nödslakt”

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
Amalia Josbo och Lady Evelin.
Amalia Josbo och Lady Evelin. Foto: Privat

VM-aktuella Amalia Josbo har varit med om en mycket omskakande händelse. Eller rättare sagt två.

– Det var en riktig skräckresa där jag fruktade att vi skulle behöva nödslakta hästen i värsta fall, säger hon.

I samband med stortävlingarna på Flyinge i Skåne skötte sig Lady Evelin mycket bra och säkrade tillsammans med Amalia Josbo tre fjärdeplatser i nordisk baltiska mästerskapet.

– Det var drömritter tre dagar i rad. Hästen hade aldrig tidigare känts så fin och fungerat så klockrent.

Väldigt upprörd

Allt fungerade även bra när hästen lastades för hemresan.

– Men när vi rullade ut från stallplanen såg och hörde vi att hon var mycket orolig och började skrika. En del ston har ett sådant kontrollbehov, och när hon efter de dagar som hon stått uppstallad på den här platsen så blev hon väldigt upprörd när vi tog henne därifrån.

Efter 15–20 minuters resa såg de inifrån "förarhytten", via övervakningskameran, hur hästen dessutom började stegra sig och sparka.

Hästen satt fast

– Jag tänkte: nu sprängs snart hela lastbilen. Så lät det där bak hos hästen. Evelin stegrade sig och fick upp båda frambenen på foderbordet inne i lastbilen. När vi kunde stanna och springa bak till henne för att försöka hjälpa henne att komma loss såg jag att hon fått ner höger ben men inte det vänstra och insåg att det går inte. Hon satt fast. Paniken växte. I det läget fruktade jag det värsta, alltså att hon skulle bryta ett ben och att det skulle bli nödslakt.

Hon ”stegrade upp” vid flera tillfällen men hela tiden var ett ben kvar fast.

– Det kom inte heller några bilar så vi kunde få hjälp.

Panikkänslor

Amalia fruktade alltså för hästens liv, och även för att stoet skulle dra på sig långvariga skador – om hon överlevde.

– Det var verkligen panikkänslor, innan vi lyckades få henne att sätta sig och till slut kunde komma loss. Då kändes det som en oerhörd lättnad. Men det fanns förstås fortfarande frågetecken: hur har hon tagit det här fysiskt och mentalt? Och hur ska resten av resan gå efter det kaos som blivit?

Däckexplosion

Hästen verkade ändå lugn och allt fungerade som man önskade, i några timmar.

– När vi kom uppåt i landet konstaterade vi att det verkade vara väldigt dålig asfalt i det körfält som vi låg i. Så Peter bytte körfält...

Peter, Amalias man och största stöd i satsningen mot världseliten.

– ...men då insåg vi att det var punktering. Vänster bak. Däcket exploderade innan vi hann stanna på E4:an och vi krängde kraftigt på vägen med bussen. Det var ren tur att ingen låg bredvid oss precis då för det hade blivit en rejäl kollision. Jag vill inte ens tänka på väg som kunde ha hänt.

Hur reagerade hästen?

– Hon stod helt stilla.

Och så fortsatte det, trots att det inte gick att få loss reservhjulet. Bussen hade nyligen varit på besiktning och efter det hade en del utrustning hamnat i garaget i stället för bussen.

Hjälparen i nöden

– Vi var i närheten av Vaggeryd, strax innan Jönköping, och ringde efter assistans men fick veta att det skulle dröja flera timmar. Och att det, förstås, inte ingick i vår försäkring. I 25-gradig värme, till allt elände. När jag började ringa runt för att försöka få hjälp hamnade jag hos den ena telefonsvararen efter den andra, det här var ju långt efter kontorstid. Till slut gick hjälp att få av en vänlig herre som kom med verktyg till oss så vi kunde få loss reservdäcket.

– Hästen tog det väldigt lugnt vilket förstås var en stor lättnad. Tänk om hon börjat bråka när vi stod där och försökte få loss reservhjulet. Då kunde det här ha blivit en långt mycket värre mardrömsresa än vad det redan varit.

Allt verkar gått bra

Med några dagars distans till händelsen säger Amalia:

– Jag har ridit henne och allt känns bra. Hon har även undersökts mycket noga och även i det fallet verkar det inte som att hon tagit skada även om det märktes att hon varit med om något. Och det hade hon ju, minst sagt.

– Vi har fått klart för oss att vi måste skaffa en ny hästbuss, där hon inte kan fastna med frambenen i foderbordet om hon reagerar på samma sätt igen. Det här är en egensinnig häst som kan reagera så här, eller på liknande sätt, när hon inte får sin vilja igenom.

Väntan på VM-truppen

Nu lever drömmen om en plats i den svenska VM-truppen i paradressyr inför mästerskapet i Danmark vecka 32.

– Vi kommer att få besked på onsdag.

Det blir naturligtvis en nervös väntan men knappast i närheten av det som hände på vägen hem från nordisk baltiska mästerskapet då Amalia Josbo tvingades genomlida en riktig skräckresa där hon fruktade det värsta.

Läs också

Artikeltaggar

Amalia JosboHästsportKarlskoga Dressage ClubLady Evelin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.