Hoppa till huvudinnehållet

Utredningen är klar - Anstaltschefen i Karlskoga blev omplacerad

Publicerad:
Kriminalvårdsanstalten Foto: Bengt Björk

Anstaltschefen är omplacerad och den andra chefen har sagt upp sig själv. Det är resultat efter att internutredning kom fram att de två är misstänkta för korruption och kränkande behandling.

I början av april 2022 framkommer uppgifter genom kriminalvårdens visselblåsarfunktion att kriminalvårdschefen på anstalten Karlskoga och dennes chefsstöd agerar oegentligt på arbetsplatsen.

Internutredningen inledde en internutredning för att klarlägga vad som hänt.

Bland annat kom de fram till att under ett ledningsgruppsmöte ska anstaltschefen, efter att ha blivit avbruten av en anställd, sagt, ”vad är det du inte förstår, håll käften”.

Under samtal med personal framkommer att det inte var första gången chefen betett sig illa mot personal. När medarbetare sagt ifrån har de upplevt sig förminskade och inte tagna på allvar. Av samtalen framgår att anstaltschefens språkbruk förvärrats under de senaste åren och att medarbetare flera gånger sett sina kollegor gråta till följd av detta.

Utredningen konstaterar även att chefen brutit mot myndighetens policy för upphandling- och korruptionsförebyggande arbete i samband med bland annat inköp av robotgräsklippare.

Bland annat ska han ha köpt två robotgräsklippare åt Kriminalvården, med installation. Samtidigt saknas en gräsklippare på anstalten.

Utredarna påpekar att chefen agerat olämpligt eftersom ingen upphandling gjorts och för att han gjort inköp där han även handlar privat. Var den robotgräsklippare som saknas på anstalten tagit vägen är inte utrett.

Internutredningen beslutade att både anstaltschefen och ytterligare en chef togs ur tjänst under utredningen. Utredarna bedömer sammantaget att cheferna i de avseenden som redovisats ovan har agerat synnerligen olämpligt. Båda har i sin yrkesutövning allvarligt brustit i att uppträda respektfullt, hänsynsfullt och stabilt samt med självbehärskning och integritet.

Chefsstödet har varit olovligt frånvarande och flera gånger struntat i att stämpla in och ut. Enligt kollegor syns personen sällan till, det ska vara mer eller mindre känt att han spelar golf på arbetstid en dag i veckan, något han själv förnekar.

Han ska även ha tvingat en anställd till övertid för att täcka upp för honom och det vakthavande befälet medan de gick på hockeymatch.

Ärendet lämnades över till HR-avdelning och de har kommit med sin bedömning.

Mikael Ringberger, är pressekreterare på Kriminalvården.

– HR-avdelningen har nu lämnat sin bedömning. Angående anstaltschefen så föreslog de omplacering till annan plats och han är nu omplacerad till en annan tjänst inom kriminalvården och angående chefsstödet så har de inte lämnat någon bedömning på grund av att han redan sagt upp sig.

Han vet inte om ärendet är polisanmält.

– Jag vet inte om det är gjort för någon måste göra en polisanmälan först.

Nu ska de två vakanta tjänsterna utlysas på Karlskogaanstalten.

– De tjänsterna kan alla söka både internt från kriminalvården och andra som kan vara lämpliga. Tillsvidare så finns en tillförordnad chef, säger Mikael Ringberger.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlskogaKarlskogaanstaltenKorruptionKränkande behandlingKriminalvården

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.