Hoppa till huvudinnehållet

Konkurrensverket kritiserar Örebro flygplats

Publicerad:
Örebro flygplats
Örebro flygplats Foto: Kajsa Juslin

Konkurrensverkets granskning av Örebro Airports marknadsföringsavtal är avslutat. Nu kommenterar Örebro Airport granskningen och menar att de inte håller med om bedömningen.

I slutet av förra året inledde konkurrensverket en granskning på marknadsföringsavtalet som skrevs mellan Örebro Airport, Region Örebro län och Örebro kompaniet.

Utredningen startade efter att konkurrensverket fått indikationer om att de tre parterna ska har ingått i ett marknadsföringsavtal med flygbolaget Ryanair, som ska ha klassats som affärshemligheter, något som Nerikes allehanda och P4 Örebro tidigare har rapporterat om.

Efter flera månaders arbete berättar Anders Larsson, föredragande jurist för konkurrensverket, att utredningen nu är klar.

– Vi skickade in en skrivelse till Örebro läns flygplats den 15:e juni och nu inväntar vi svar från dem innan vi skickar in vårt till förvaltningsdomstolen i början på augusti.

Håller inte med

Irén Lejegren, ordförande för styrelsen Örebro Läns Flygplats AB, menar att de nu håller på att gå igenom skrivningen.

– Jag har egentligen inga kommentarer mer än att vi kommer att göra en noggrann genomgång av deras skäl för den här bedömningen, säger hon och menar att styrelsen inte håller med om Konkurrensverkets bedömning.

– Vi har gjort bedömningen att vi har ingått i det här avtalet på rätt sätt. Därför ska vi sätta oss ned och kontrollera deras skäl tillsammans med våra juridiska ombud.

Resultat

Anders Larsson berättar att utredningen har gått som förväntat och att de har kommit fram till en bedömning.

– Vi bedömer att det här är ett köp man har gjort utan att annonsera, vilket bryter mot LOU, lagen om offentlig upphandling. För att det ska ha gjorts på ett giltigt sätt skulle flygplatsen ha annonserat om tjänsten, för att ge andra företag samma möjligheter.

Senare i sommar kommer alltså konkurrensverket att gå vidare till förvaltningsdomstolen för att ansöka om en upphandlingsskadeavgift på sammanlagt 1,4 miljoner kronor.

– I det här fallet anser vi att det är en rimlig summa, berättar Larsson.

Det innebär att Örebro läns flygplats har cirka en månad på sig att ge sin version av avtalet till förvaltningsrätten.

Artikeltaggar

KonkurrensverketÖrebro airportÖrebro länRegion Örebro länRyan AirSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.