Hoppa till huvudinnehållet

Antagningen klar — brist på platser: ”behöver utöka”

Publicerad:
Möckelngymnasiet i Karlskoga Foto: Ellinor Isaksson

Den preliminära gymnasieantagningen är klar och klasslistorna är nu färdigställda för hur klasserna kan se ut under de kommande läsåren.

Claes Vitez, rektor på Degerforsgymnasiet, menar att mycket kan hända under den kommande tiden.

– Det är lite av ett lotteri.

Nu är den preliminära gymnasieantagningen avslutad och gymnasieeleverna har nu fått ett preliminärt besked om de har kommit in på deras önskade program och skola.

En av de som har suttit och kontrollerat ansökningarna är Lars Hultkrantz (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det var inga stora överraskningar i år, men allt är inte klart ännu. Det är fortfarande elever som studerar upp sina betyg och det kan hända en hel del i början på augusti.

I år har det varit högt tryck på yrkesprogrammen, både på Möckelngymnasiet och på Degerforsgymnasiet.

– De har varit väldigt populära i år, speciellt el-och energi och byggprogrammet. Men tyvärr var det några som inte kom in på programmet på grund av platsbrist bland annat.

Hultkrantz menar att han önskar att det fanns fler platser att erbjuda, men att de arbetar med en plan som ska förebygga liknande situationer igen.

– Det är tydligt att vi behöver utöka yrkesprogrammen för att göra det tillgängligt för fler elever och då gäller det att man tänker utanför boxen.

Trender

Claes Vitez, rektor på Degerforsgymnasiet, håller med Hultkrantz om att det är roligt att många har sökt sig till yrkesprogrammen.

– Det är jätteroligt att det är så många elever som har kommit in på sitt förstahandsval.

Han berättar att det även har varit ett högt tryck på ekonomiprogrammet, både i Degerfors och i Karlskoga.

Trots den preliminära listan menar Vitez att mycket kan hända under de kommande månaderna.

– De siffror vi har idag stämmer sällan överens med verkligheten efter några veckor i skolan. Det är många som väljer att byta program och det har varit mycket rotation de senaste åren, på grund av olika anledningar men pandemin och restriktionerna har nog påverkat en hel del och vi hoppas på att kunna erbjuda eleverna möjlighet att få mer information på plats inför framtida gymnasieval.

De preliminära gymnasie-klasslistorna klara – Här är dina klasskompisar

Artikeltaggar

GymnasieantagningenSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.