Hoppa till huvudinnehållet

Familjen Vickberg bjuder på smygpremiär av medeltida teater hemma i trädgården

Publicerad:
Johan Vickberg ser fram emot smygpremiären och på hans axel sitter den fruktansvärda draken. Foto: Privat

Till helgen är det dags för Hova riddarvecka.

Då kommer familjen Vickberg att bjuda på familjeteater, där pappa Johan, som spelar riddaren och går under namnet ”Gröna Ugglan”, att slåss för att bekämpa den fruktansvärda draken.

2019 var det 30-års jubileum för Hova riddarvecka. Då anslöt sig familjen Vickberg från Kristinehamn och bjöd på en medeltida föreställning, som de har skrivit och regisserat själva. Men när coronapandemin slog till ställdes den långvariga traditionen in.

– Det känns kul att vi kan dra igång det igen. Det känns lite overkligt eftersom de flesta evenemang tidigare har varit inställda, säger Johan Vickberg.

Efter tre års väntan har ensemblen förändrats. Tidigare bestod den av pappa Johan Vickberg, sonen Lukas Vickberg och bonussonen Edvin Vickberg Fröding. I år är dock inte Edvin med och skådespelar. Istället har Edvins farfar hoppat in och spelar.

Handlingen är faktiskt komisk och det är meningen att den ska vara rolig för barnen
Johan Vickberg

– Jag och min fru har skrivit om manuset för att testa lite olika saker och för att utveckla handlingen. Vi var inte rädda för att stryka vad den andra har skapat. Vi tycker att det är kul att kunna variera föreställningen och ändra om lite.

Men grundberättelsen är densamma som 2019, fast med lite nya infallsvinklar.

– Titeln är kortad nu och heter "Gröna Ugglan och den fruktansvärda draken". Den är inte så läskig som den kanske låter. Handlingen är faktiskt komisk och det är meningen att den ska vara rolig för barnen.

Sytt en dräkt

I teaterföreställningen är skådespelarna medeltidsklädda och bär svärd. Och Johan som ska besegra draken bär en rustning på några kilo.

Varje föreställning är ungefär 20 minuter lång.
Varje föreställning är ungefär 20 minuter lång. Foto: Privat

– Jag bär en ringbrynja, som jag har jag gjort själv från grunden. Det tog många veckor att sy fast alla ringar, men jag gjorde det framför tv:n. De andra kläderna är nya från förra gången, eftersom Lukas har växt lite sedan sist, säger han och tillägger:

– Men kläderna är inte helt och hållet tillverkade efter hur det såg ut på medeltiden, eftersom vi har tagit hjälp av en sömmerska, som har sytt mössorna och vi har fuskat lite.

Lärare i historia

Till vardags arbetar Johan, som lärare på Kristinehamns Folkhögskola inom ämnena historia och spelkultur i olika kurser. Historiska klädesplagg är något han tycker är extra intressant.

Vi ska provspela för en publik på torsdag
Johan Vickberg

– I kursen Skapa världar, som handlar om världsskapande för fantasy och science fiction samt analog spelkultur, exempelvis rollspel och lajv, har jag undervisat i moment kring historiskt återskapande och medeltida kläder.

Smygpremiär

På lördag drar Hova riddarvecka igång. Under nio dagar kommer Familjen Vickberg att spela upp sin gatuteater.

  • Roland Fröding spelar istället för hans barnbarn Edvin.
    Roland Fröding spelar istället för hans barnbarn Edvin. Foto: Privat
  • Lukas Vickberg var tio år när han spelade förra gången nu har han fyllt 13 år.
    Lukas Vickberg var tio år när han spelade förra gången nu har han fyllt 13 år. Foto: Privat

Men innan showen drar igång kommer familjen att bjuda på en smygpremiär i deras trädgård på torsdag.

– Vi ska repa tisdag kväll och vi ska provspela för en publik på torsdag. Egentligen känner vi att den sitter bra, men vi vill testa innan. Nu ska det bli spännande, avslutar Johan Vickberg och berättar att han längtar till premiären.

Är man intresserad av att veta mer om smygpremiären går det att läsa mer på deras Facebooksida ”Gröna Ugglan”.

Läs också:

Medeltidsvecka väntas bli något i hästvägNu planeras för riddarveckan i sommar – efter två års uppehåll

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHovaHova riddarveckaKristinehamnKristinehamns folkhögskolaSommarSommar på 60 minuterStenstalidskolan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.