Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna död efter knivdåd i Visby

Publicerad:
En kvinna attackerades vid Donners plats i Visby på onsdagseftermiddagen.
En kvinna attackerades vid Donners plats i Visby på onsdagseftermiddagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

En kvinna i 60-årsåldern knivhöggs på onsdagen till döds i centrala Visby. En 33-årig man är gripen och en förundersökning om mord har inletts.

– Polisens arbete fortsätter med tekniska undersökningar. Samtidigt har vi en nära samverkan med Säpo, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland vid en pressträff på onsdagskvällen.

– Arbetet med kartläggning fortsätter, både av gärningsman och av offer.

Det är inte känt om gärningsmannen, som enligt polisen är tidigare ostraffad, hade några politiska syften. Inte heller om offer och gärningsman hade en relation.

Klockan var 13.50 när polisen larmades om att en person stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Avled på sjukhus

Enligt TT:s fotograf fick den skadade kvinnan hjärt- och lungräddning hela vägen in i ambulansen innan hon fördes till sjukhus där hon senare avled.

Enligt vittnen på platsen attackerades kvinnan vid en uteservering. Gärningsmannen sprang från platsen, men knuffades till marken ett 20-tal meter bort och kunde gripas.

Polisen har under eftermiddagen och kvällen samlat in vittnesuppgifter, inventerat filmmaterial och genomfört en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skulle hållit en presskonferens i en närliggande lokal bara minuter efter knivattacken. Hon skulle precis gå upp på scen när hon stoppades av sina livvakter. Pressträffen ställdes därefter in.

Tyst minut

Under sitt Almedalstal på onsdagskvällen tog Lööf upp händelsen och höll en tyst minut.

– I kväll är inte Almedalen en plats för politiska utspel, konflikter och hårda ord. Det är en plats för samling och eftertanke, sade hon.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade dådet i samband med ett besök på Skara sommarland:

– Det är fruktansvärda nyheter och jag tänker naturligtvis på offret, anhöriga och vänner. Det är viktigt nu naturligtvis att polisen kan utreda vad som har skett.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.