Youssef Bouallala: En plats för ungdomar

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ungdomens hus är äntligen i gång och nu ser jag fram emot att få jobba med det jag brinner för.

Att finnas som ett stöd för alla kreativa ungdomar i Karlskoga kommun. Karlskogas Ungdomens hus hittar du idag på Mötesplats Kupolen. Tillsammans med mina kollegor jobbar jag nu aktivt med att få upp vår målgrupp till Kupolen och kunna lyfta ungas tankar och idéer för att forma ett så bra Ungdomens hus som möjligt.

Vad är Ungdomens hus?

En trygg plats för dagens unga att umgås, spela spel, träffa vänner, besöka Trainstation, vara med att arrangera aktiviteter och bolla idéer med ledare. En verksamhet som riktar sig till dig som är i åldersgruppen 16 till 22 år. Jag är glad att tålamodet har funnits hos ungdomar, som väntat på ett Ungdomens hus i många år.

Unga säger att det är bra att det finns fler aktiviteter på Mötesplats Kupolen. Den blandade åldersgruppen gör det möjligt för unga och lite äldre att kommunicera och känna sig mer bekväma med varandra. Den mixade målgruppen byter kunskap och lär sig nya saker av varandra.

Varför är Ungdomens hus viktigt för ungdomarna?

Önskan är att man vill ha en plats för äldre ungdomar där de kan ses och diskutera olika ämnen. En plats där unga kan bestämma och bygga sin egen plats och känna ansvar för det. Idag har vi ett eventteam med ungdomar som arrangerar event och som lyfter fram eventidéer.

När jag var yngre fanns det en fritidsgård i mitt område där jag bodde, men inte med samma koncept som Ungdomens hus på Kupolen. På min tid var det ofta väldigt begränsat med vilken åldersgrupp som fick närvara på fritidsgården. Efter nionde klass fick vi inte besöka vår lokala fritidsgård och då fanns det inte många plaster att vara på och träffa sina vänner eller nya ungdomar. När jag började på gymnasiet hade jag och mina vänner ingen mötesplats som till exempel Ungdomens hus att vara på. Det visade sig att jag tog en fotboll i stället och spelade med vänner året runt. Även under vintertid när det var snö och is ute. Det blir så när man inte har dom möjligheterna i sin kommun. Antingen satsar man på idrotten och skolan eller tyvärr så finns det risk att man hamnar snett. Jag tycker att det är viktigt, som Karlskoga gör, och tar ansvar för sina ungdomar då alla inte har samma möjligheter hemma. Att ungdomarna idag har fått en plats på Kupolen är bra för ungdomarna, för då kan de bygga och forma det själva efter deras önskemål och hitta sitt inre driv. På Ungdomens hus jobbar alla för att det ska vara en trygg och välkomnande plats där alla känner sig hemma.

Det är därför Kupolen erbjuder det lilla extra så att ungdomar och äldre har möjligheten att delta och ha en röst på vilka aktiviteter de vill genomföra, och att det finns fler möjligheter jämfört med hur det var på min tid.

Youssef Bouallala, digital handledare på Mötesplats Kupolen

Artikeltaggar

FamiljKrönikor

Läs vidare