Hoppa till huvudinnehållet

Lantbrukaren Per Henningsson: ”Vi är mer på tårna nu”

Publicerad:
Genom att skapa en så kallad brandgata kan man se till att branden förvisso kommer till ett ställe, men inte längre. Foto: Ralf Bergman / TT /.

Skogsbränder har blivit en alltmer påtaglig fara under det torrare halvåret. NKP möter en av de lantbrukare som minns skogsbränderna 2018, men som tror att läget är något annat nu än då.

Per Henningsson minns branden 2018, men har tillit till att beredskapen är en annan nu än vad den var då.

– Vi är mer på tårna nu, både vi och räddningstjänsten. Vi har lärt oss från båda håll att i sådana här situationer finns det enkla medel för att man ska kunna hjälpa varandra effektivt. Så är det ju så att om man kan komma åt en skogsbrand tidigt så gör det stor skillnad, förklarar Per.

Kompatibilitet

Ett problem som kan uppstå när lantbrukare och räddningstjänst ska samarbeta är kompatibiliteten mellan deras utrustning.

– Det är ju inte direkt samma standard mellan deras slangar och våra, under branden 2018 hade vi till exempel svårigheter med att det inte fanns kopplingar som passade varandra, säger han och fortsätter, såna adaptrar har jag liggande nu men jag vet inte riktigt hur det är för alla andra.

Munstycket ger en räckvidd på ungefär 30 meter.
Munstycket ger en räckvidd på ungefär 30 meter. Foto: Olle Ängeby

Länsförsäkringar har dessutom delat ut ett sorts munstycke som lantbrukare kan sätta på gödseltunnan, vilken i så fall har fyllts med vatten. Det nya munstycket ska öka förmågan att bekämpa skogsbränder.

– Tanken är att man ska kunna skapa en brandgata med den, att göra så att branden kommer till ett ställe men inte längre. Så med det här munstycket kan vi spruta vatten både långt och högt. Så det blir mer effektivt, exempelvis när man ska hindra en skogsbrand från att spridas mellan trädkronorna.

Simon Gunnarsson och Samuel Hallén kan komma att bli de som rycker ut med det nya munstycket om det så behövs.
Simon Gunnarsson och Samuel Hallén kan komma att bli de som rycker ut med det nya munstycket om det så behövs. Foto: Olle Ängeby

Det är en bra investering som gjorts, menar Per Henningsson.

– Det är klart att ett sånt här munstycke till exempel, det är inga dyra grejer i jämförelse med en skogsbrand.

Branden i Björneborg förändrade allt: ”Vi har större förståelse idag”

Artikeltaggar

BjörneborgLantbrukMiljöNybbleSkogsbränder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.