Hoppa till huvudinnehållet

3 000 strandsatta resenärer får komma hem

Publicerad:
Tomma plan kommer flyga ned till Grekland och hämta resenärer som påverkats av pilotstrejken. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tusentals charterresenärer som påverkats av pilotstrejken flygs hem idag av piloter som trots strejken flyger till Grekland med tomma plan.

Samtidigt har 3 000 av Apollos resenärer fått besked att fredagens resa inte blir av.

På fredagen pågår inga nya förhandlingar mellan SAS och pilotfacken.

Däremot har charterarrangören Apollo har fått besked om att 3 000 resenärer som varit strandsatta i bland annat Grekland kommer få flyga hem på fredagen. Informationen kom från SAS sent på torsdagskvällen.

– Vi är extremt tacksamma, det är många som nu får komma hem som har varit oroliga, säger kommunikationschefen Sandra Miller Kinge.

Undantaget från strejken sker genom att piloter flyger ned tomma plan för att plocka upp resenärerna.

– Parterna har nu visat att de kan lösa något tillsammans, och det ser vi positivt på. Men däremot har vi inte fått några tecken på att de pratar om att lösa den stora konflikten, säger Sandra Miller Kinge.

Samtidigt har 3 000 fått besked om att deras resor med Apollo och SAS ställs in på fredagen.

– Vi tycker att det är extremt olyckligt att piloterna flyger ned med tomma flygplan. De som skulle ha åkt idag skulle ha varit på sina destinationer ett tag. Då undrar man hur länge konflikten egentligen kommer att pågå. Det måste finnas något annat sätt att lösa det här på än att det drabbar vanligt folk, vissa som har sparat länge till sin resa, säger Sandra Miller Kinge.

Hur många som kan flygas hem påverkas av att 200 danska flygmekaniker har gått ut i sympatistrejk med SAS-piloterna. Dansk Metal har ännu inte gett okej för ett undantag från strejken för att serva planen som ska plocka upp charterresenärer.

SAS hoppas att 80 plan ska kunna flyga hem 14 400 charterresenärer lördag och söndag.

Johanna Ekström/TT

Artikeltaggar

ApolloGreklandNyheterResorSASStrejker

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.