Hoppa till huvudinnehållet

Svängiga bostadspriser i Örebro län - Karlskoga går mot trenden

Publicerad:
Karlskoga går mot trenden
Karlskoga går mot trenden Foto: Janerik Henriksson/TT

Bostadsrättspriserna sjunker i Örebro län såväl som i hela riket. På villafronten ses trots allt en ökning i Örebro län under de senaste tre månaderna, vilket går emot Sverigetrenden.

– Den som planerar att sälja sin bostad måste nu vänja sig vid tanken att den kanske inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna sjunkit med fem procent de senaste tre månaderna, medans villapriserna visar en uppgång på två procent. Under samma period har priset för bostadsrätter sjunkit med fyra procent samtidigt som villapriserna legat stilla i riket som helhet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Svenska bostadspriser föll brett under juni – där bostadsrätter stod för de största fallet, vilket förklaras med att de ofta har snabbare prissvängningar än villor. Bostadsrättspriserna sjönk med tre procent i riket, medan villapriserna backade med en procent.

– Bolåneräntorna kommer fortsätta upp i takt med att Riksbanken successivt höjer styrräntan. Ännu fler hushåll behöver ta höjd för ökade boendekostnader framöver, vilket kan leda till att fler svenskar tvekar inför att flytta, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Marcus Svanberg förklarar vidare att budgivningarna på många villor och stora lägenheter är betydligt lugnare nu, än för några månader sedan.

Bostadsrättspriser i Karlskoga har mot rikstrenden, sett en uppgång på 2,5 procent och villapriserna har ökat med 1,6 procent under de senaste tre månaderna. För tolv månader har priserna på bostadsrätter fått en större uppgång på 14,5 procent, vilket också är en utveckling som syns för villor, där priserna har ökat med 8,7 procent under samma period.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län så gott som stått still, medans villapriserna stigit med tre procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en uppgång på två procent för bostadsrättspriserna och en ökning med tre procent för villapriserna.

De tre senaste månaderna såldes 543 bostadsrätter i Örebro län, vilket är 18 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 521, en nedgång med tre procent.

– Den som planerar att sälja sin bostad måste nu vänja sig vid tanken att den kanske inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan. Å andra sidan är bostaden man planerar att köpa också sannolikt billigare, säger Marcus Svanberg.

Artikeltaggar

BostadsmarknadDegerforsEkonomiKarlskogaLänsförsäkringar FastighetsförmedlingÖrebro länPrivatekonomiSvensk Mäklarstatistik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.