Björn Reimers: Svängdörrarna svischar friskt inom svensk politik

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Säga vad man vill om svensk politik, men det svänger en hel del.

I oktober 2019 skrev utrikesminister Ann Linde följande på sociala medier: “Sverige är djupt tacksam för de uppoffringar som kurder och minoriteter i regionen gjort i kampen mot Daesh, både i form av offrade liv och genom mänskligt lidande”. Hon fortsatte: “Sverige fördömer det turkiska folkrättstridiga angreppet i nordöstra Syrien och verkade under måndagen på EU:s utrikesministermöte för ett gemensamt vapenembargo”. Nu kryper samma Ann Linde på knä inför Turkiets och Erdogans krav på att Sverige ska anpassa sig till vad Turkiet tycker är terrorism. Det vill säga att bland annat ta avstånd från allt vad kurder heter. Nu ska de, för Turkiets ledning så obekväma journalister och politiska aktivister, utvisas till tortyr och fängelsehålor om Erdogan ska gå Sverige till mötes och släppa in landet i Nato. Jan Guillou skriver i en krönika i Aftonbladet att SÄPO redan har “fått ihop 38 färdigpaketerade utvisningsobjekt”. Fan tro´t. Det svänger i svensk politik.

För bara ett år sedan var Nato en ickefråga för Socialdemokraterna. I november 2021 sa försvarsminister Peter Hultqvist i ett anförande att Sverige aldrig skulle gå med i Nato så länge det var en socialdemokratisk regering. Några digitala S-möten senare står vi nu på tröskeln till denna kärnvapenbärande militärallians. Det svänger snabbt och väldigt många känner sig både förvirrade och överkörda.

I juni 2018 träffades M-ledaren Ulf Kristersson förintelseöverlevaren Heidi Fried hemma i hennes lägenhet. Efteråt citerades Heidi Fried i media med följande: “ Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap”. Vi vet nu vad det löfter var värt. Ulf, tillsammans med Ebba Bush har glömt allt vad de tidigare sagt om SD och gemensamt släppt in Jimmie Åkesson och hand bröder in i värmen. Det svänger även om just denna sväng var ganska väntad.

Den 8 juli 2019 debatterade Regionpolitikern Andreas Svahn och Degerforsvänsterns Peter Pedersen stängningen av BB i Karlskoga. Båda var överens om att BB var viktig för Karlskoga och följande citat kommer från Andreas Svahn vid debattillfället: “BB ska inte vara stängt i Karlskoga, det ska öppna igen. Vi jobbar för fullt nu för att öppna så snart som möjligt. Förhoppningsvis under hösten”. Den hösten är nu framflyttad till 2029 av samma Andreas Svahn. Vilket i praktiken menas, aldrig. Som sagt, det svänger. Personligen är jag mycket tveksam till att ens ett nytt ledarskap kommer att lyckas med nyöppning.

Nu är det är så inte ovanligt med dessa omsvängningar, oavsett politisk färg. Det verkar inte vara så att man ens behöver ursäkta eller ångra. Nej, har man ingen grundläggande kompass eller ideologi att följa verkar det vara fritt fram att närsomhelst vända kappan efter hur vinden blåser. Man kan alltid skylla på att man blev missuppfattad, det brukar vara en fungerande taktik och media gör oftast ingen större grej av det. Nu är det dessutom valår och då brukar det inte vara så noga med att löften är förankrade i verkligheten eller att konsekvenser av tänkta reformer är särskilt genomtänkta. Så länge ingen frågar HUR saker ska genomföras utan bara nöja sig med ATT så är det ju lugnt. Det går alltid att ångra sig i efterhand och som vår kung så fint uttryckte det, “nu vänder vi blad och går vidare” när närgångna frågor eventuellt ställs. Och solen går upp även nästa dag, ända fram till nästa valrörelse.