Hoppa till huvudinnehållet

Midnattssolsrallyt gick i mål i Karlskoga: ”Kämpat för segern”

Publicerad:
Per Göthberg och Anderas Svedberg är vinnarna i årets Midnattssolsrally. Foto: Thomas Lindberg

Snabb och säker körning gjorde att Per Göthberg kunde behålla ledningen ända in i mål på Midnattssolsrallyt 2022.

– Jag har kämpat för segern i flera år, sa en lycklig Göthberg vid målgången på Torget i Karlskoga.

Sveriges största historiska rally började i onsdags med danskt i topp och ungefär 5 000 åskådare fick se Bo Boddum Andersens snabba åk med en Opel Kadett GT/E på publiksträckan inne på Gelleråsen Arena.

Han var några sekunder före Vimmerbys Kjell Fransson i Renault Alpine A 310 med mittmonterad V6:a, därefter följde Europamästaren Mats Myrsell från Hedemora i Porsche 911 RSR.

Rallyt fortsatte med sträckor i skogen och redan under torsdagsförmiddagen stod toppstriden mellan suveräna Per Göthberg i Porsche 911 Carrera och veteranen Lars-Ove Biffen Olsson i Opel Ascona 400. Med 50 års oavbruten tävlingsvana i rally visade Biffen Olsson att han fortfarande har kapacitet i dessa sammanhang och var uppe på förstaplatsen flera gånger.

Midnattssolsrallyt har pågått sedan i onsdags då det var invigning på Gelleråsen Arena.
Midnattssolsrallyt har pågått sedan i onsdags då det var invigning på Gelleråsen Arena. Foto: Fredrik Narvelid

Etappen under fredagen inleddes med en klassisk sträcka som delvis var med redan i 1951 års tävling, och fortsatte traditionen genom att åter köra en sträcka på Gelleråsen, precis som åren 1955 till 1964.

"Otroligt skönt"

Göthberg drygade ut ledningen men Biffen Olsson slog till med en seger på dagens sista sträcka. Myrsell hade halkat ner i resultatlistan medan Fagerstas Mikael Wisti och Finspångs Janne Blom, båda i Volvo 240, klättrade uppåt.

Lördagens förmiddag fortsatte i samma stil och nu började Wisti knappa in på Biffen Olsson samtidigt som Botkyrkas Anders Söderström klättrade i listan med sin Opel Kadett GSi. Söderberg körde upp sig till en femteplats efter Janne Blom, Finspång i Volvo 240.

Fransson fick kasta in handduken efter ett kopplingsras på sträcka 18 och palltrion förblev densamma in i mål och det var en mycket glad Göthberg som tog emot segerkransen och folket jubel på Torget i Karlskoga.

– Det känns otroligt skönt, samtidigt måste jag hylla Biffen Olsson för hans suveräna körning. Mitt team har varit suveränt och utan dem skulle jag inte kunnat vinna och en seger i Midnattsolsrallyt är något som jag kämpat för i flera år.

– Fina vägar och fint arrangemang, och Göthberg är en värdig vinnare, säger Biffen Olsson som i år har tävlat i rally i 50 år i en svit.

Midnattssolsrallyt checkade in i Åtorp: ”Fantastiskt fina vägar”Reste ända från Australien för Midnattssolsrallyt: ”En av mina drömmar”
En hel del publik hade tagit sig till torget för att ta emot bilarna.
En hel del publik hade tagit sig till torget för att ta emot bilarna.

Artikeltaggar

MidnattssolsrallytMotorsport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.